08.11.2019

Browar Północny świętuje setną rocznicę. Historyczny weekend z niedzielnym jubileuszem

Od piątkowego wieczora w restauracji przy Noniewicza będzie można skosztować nowego piwa o nazwie Lager Kunca. To na cześć Wacława Kunca, właściciela założonego w 1888 roku, a reaktywowanego 100 lat temu browaru.

Do wybuchu I wojny światowej zakład przy ulicy Wigierskiej, z którego pozostały szczątki dawnej słodowni, serwowal lokalne piwo pod szyldem Wacław Kunc Browar Piwa i Fabryka Słodu. Suwałki odzyskały niepodległość w sierpniu 1919 roku, a już 4 listopada niezwykle szanowany w mieście Wacław Kunc oraz Jzaak vel Jeko Finkelstein, Mojżesz Rozental, Hirsz Frydman, leon Frydman, Chonel Suchowolski, Owsiej Appel, Aron Arjonowicz, Antoni Wieczorek i Jakób Butkowski zawiązali przed notariuszem Anatolem Radlińskim spółkę Suwalski Browar Udziałowy. Mocno zaangażowali się w to przedsięwzięcie i już 10 listopada Sąd Okręgowy zarejestrował spółkę „Suwalskiego Browaru Udziałowego”.

10 listopada 1919 r. uznany został najważniejszym dniem w historii suwalskiego browarnictwa. W najbliższą niedzielę minie 100 lat od tej daty.

Zakład przy ulicy Wigierskiej funkcjonował do 2007 roku, ostatnio jako Browar Północny. Przez kolejnych 10 lat Suwałki były pozbawione własnego lokalnego piwa, aż w grudniu 2017 roku w odrestaurowanej kamienicy przy ul. Noniewicza 42 został otwarty Browar Północny pub-restauracja, z zakładem produkcji piwa rzemieślniczego.

Wraz z Browarem Północnym wróciły znane w całym kraju gatunki i nazwy: „Wigry”, „Kamedulskie”, „Jaćwing” i „Północne Mocne”. Piwo jest warzone dosłownie na oczach klienta, z sali restauracyjnej widoczne są dwie miedziane kadzie. W sąsiednim pomieszczeniu piwo leżakuje w dziesięciu tysiąclitrowych zbiornikach. Można się przejść, zwiedzić, zobaczyć jak to wszystko działa.

Poza miasto, do szerszego grona Browar Północny dociera dzięki BeerTruckowi, który rozpowszechnia lokalne piwo głównie w regionie Suwalszczyzny i Mazur, ale kilkakrotnie pokonywał również większe trasy, pojawiając się na festynach, ale też na  imprezach prywatnych i biznesowych choćby w Warszawie.

Niespełna dwa lata temu w Suwałkach odżyła i nabrala nowego rozmachu kultura piwowarstwa, a Browar Północny stał się instytucją kultury i kultowym miejscem spotkań miejscowych i turystów. Wśród sezonowych piw najpopularniejszym stało się „Bluesowe”, ponieważ scena restauracji przy Noniewicza jest jedną z aren Suwałki Blues Festival, a także Suwalskiego Fan Club Bluesa, występują na niej zespoły grające rock’a czy jazz, a także gwiazdy estrady,  kabaretu, ekranu. To tutaj najlepiej się ogląda transmisje najważniejszych meczów i największych wydarzeń sportowych.

Dla Hotelu Loft browar rzemieślniczy przy Noniewicza produkuje Koszarowe, dla sieci sushi wytwarza cztery rodziaje piw specjalnych. W stałej ofercie dostępne są Wigry, Kamedulskie, Jaćwing i Północne Mocne, a z sezonowych wspomniane Bluesowe, Trzynastka i Polarne.

Od piątku tę gamę wzbogaca Lager Kunca. Piwo to będzie doskonale pasowało  do polskiej gęsi, pachnącej dynią, sosem borówkowym i gruszką w winie. Dania z gęsiny Browar Północny będzie podawał w tę sobotę, niedzielę i poniedziałek, 9, 10 i 11 listopada.   

 

                 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
11.12.2019 Kupno Sprzedaż
EUR 0.03% 4.2186 4.3038
USD 0.35% 3.8254 3.9026
GBP 0.25% 4.9037 5.0027
CHF 0.11% 3.8401 3.9177
12.11.2019

MIESZKANIE

12.11.2019

MIESZKANIE

12.11.2019

opieka nad grobami

Dodaj nowe ogoszenie