28.07.2016

Grillowy niezbędnik. KNORR pomaga i zaprasza do udzialu w konkursie

Nic nie daje takiej radości, jak chwile spędzone w gronie najbliższych, zgromadzonych wokół wypełnionego pysznym jedzeniem, wspólnego stołu. Szczególnie, gdy piękna pogoda wyjątkowo skutecznie zachęca nas do przebywania na świeżym powietrzu. Idealną okazją do spotkania w cieplejsze dni może być grill, roztaczający wokół wspaniały zapach aromatycznych potraw z rusztu.

By oszczÄ™dzić sobie czasu i późniejszych zmartwieÅ„, już teraz warto jest siÄ™ odpowiednio przygotować do sezonu grillowego. Oto kilka najważniejszych spraw, o których powinniÅ›my odpowiednio wczeÅ›niej pomyÅ›leć, rozpoczynajÄ…c przygotowania:

1.      Przed każdym spotkaniem - lista goÅ›ci i odpowiednie menu

PodstawowÄ… kwestiÄ… zwiÄ…zanÄ… z organizacjÄ… jakiegokolwiek spotkania towarzyskiego jest ustalenie listy goÅ›ci oraz wczeÅ›niejsze poinformowanie zaproszonych o wydarzeniu. Jest to sprawa, wydawaÅ‚oby siÄ™, oczywista, jednak szczególnie istotna w momencie przygotowywania odpowiedniego menu. Pozwala ustalić ostatecznÄ… liczbÄ™ osób, jak również rodzaj serwowanego jedzenia, przy uwzglÄ™dnieniu preferencji smakowych wszystkich zaproszonych goÅ›ci. Tak wiÄ™c, nim zdecydujemy siÄ™ na zakupy, powinniÅ›my jeszcze raz sprawdzić, kogo zapraszamy i co chcemy przygotować. Nie powinniÅ›my zapominać, iż serwowane przez nas dania powinny być jak najbardziej różnorodne – oprócz tradycyjnych miÄ™s i kieÅ‚bas, powinniÅ›my siÄ™gnąć zarówno po ryby, jak też warzywa, sery czy owoce morza. W ten sposób unikniemy sytuacji, w której któryÅ› z naszych goÅ›ci z jakiegoÅ› powodu nie bÄ™dzie mógÅ‚ skosztować przyrzÄ…dzonej przez nas potrawy.

2.      Dobór odpowiedniego grilla

Bardzo istotnÄ… kwestiÄ… jest sprawa doboru odpowiedniego grilla, który speÅ‚ni wszystkie najistotniejsze dla nas kryteria. DecydujÄ…c siÄ™ na zakup, musimy wziąć pod uwagÄ™ rozmiar oraz sposób przyszÅ‚ego użytkowania – możemy zdecydować siÄ™ na wybudowanie grilla na staÅ‚e, w przypadku gdy mamy na to przestrzeÅ„ wokóÅ‚ domu i tam w przyszÅ‚oÅ›ci planujemy zapraszać swoich goÅ›ci, albo pomyÅ›leć o grillu przenoÅ›nym, który pozwoli nam mobilnie zmieniać miejsce przyszÅ‚ych spotkaÅ„. W przypadku przydomowego grilla, do wyboru mamy grille gazowe, wÄ™glowe lub elektryczne. Jeżeli jednak chcielibyÅ›my zorganizować spotkanie w plenerze, najlepszym rozwiÄ…zaniem bÄ™dzie zaopatrzenie siÄ™ w lekkiego i Å‚atwego w przetransportowaniu grilla o mniejszych gabarytach. Musimy jednak pamiÄ™tać, by byÅ‚ on dobrej jakoÅ›ci – dziÄ™ki temu zachowamy gwarancjÄ™, że jego użytkowanie nie bÄ™dzie stanowić zagrożenia dla nas lub naszych bliskich. Drugim ważnym elementem, na jaki musimy zwrócić uwagÄ™, jest grubość stali, z jakiej nasz grill jest wykonany. Co bardzo istotne – im grubsze Å›cianki paleniska, tym dÅ‚uższa żywotność produktu. Bardzo ważna jest również jakość stojaka, z jakiego przygotowana zostaÅ‚a caÅ‚a konstrukcja. Niestabilne i prowizoryczne podpórki stanowić mogÄ… bowiem zagrożenie dla jego przyszÅ‚ych użytkowników, chociażby w przypadku silniejszego podmuchu wiatru.

3.      Przygotowanie miejsca spotkania

Szczególnie ostrożnie należy dobrać miejsce ulokowania grilla. PamiÄ™tać należy, by byÅ‚ on osÅ‚oniÄ™ty od wiatru, a także znajdowaÅ‚ siÄ™ w bezpiecznej odlegÅ‚oÅ›ci od miejsc siedzÄ…cych. Należy też odpowiednio wczeÅ›niej przygotować akcesoria potrzebne do przyrzÄ…dzenia potraw i wrzucania ich na ruszt. W celu zabezpieczenia wÅ‚asnego zdrowia i unikniÄ™cia poparzenia, pamiÄ™tać musimy o wykorzystaniu rÄ™kawic oraz specjalnych szczypców. Możemy również pomyÅ›leć o zakupieniu przykrywy na ruszt, która skróci czas pieczenia i zapobiegnie wysychaniu potraw. Ponadto, w przypadku spotkaÅ„ wieczorowÄ… porÄ…, pamiÄ™tać należy o przygotowaniu odpowiedniego oÅ›wietlenia, które pozwoli nam bez przeszkód kontynuować zabawÄ™ po zmroku, oraz o kocach lub innym okryciu na wypadek wieczornych chÅ‚odów.

4.      Przygotowanie miÄ™sa

Na ok. 3 godziny przed spotkaniem należy odpowiednio zamarynować miÄ™so, by wydobyć z niego niepowtarzalny smak i wyjÄ…tkowy aromat. O tym, jak zrobić to najlepiej, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: „Na grilla możemy poÅ‚ożyć wÅ‚aÅ›ciwie każde miÄ™so. Bardzo ważne jest jednak wczeÅ›niejsze przygotowanie go, co uczynimy przy pomocy marynaty. Im cięższe i tÅ‚ustsze miÄ™sa, tym intensywniejsze przyprawy –urozmaicajÄ… one smak potraw. WieprzowinÄ™ najlepiej jest marynować w musztardzie, zioÅ‚ach albo czosnku. JagniÄ™cinÄ™ natomiast warto skropić odrobinÄ… octu balsamicznego, by nadać jej nieco Å›ródziemnomorskiego smaku, lub oprószyć kolendrÄ… i kuminem, by zyskaÅ‚a orientalnego charakteru. W przypadku dziczyzny polecam zanurzać jÄ… w czerwonym winie i dobierać takie przyprawy, które kojarzÄ… siÄ™ z lasem, jak np. rozmaryn czy jaÅ‚owiec. Dobrym pomysÅ‚em jest też poÅ‚Ä…czenie tych miÄ™s z suszonymi sÅ‚odkawymi owocami. Do kurczaka warto jest natomiast dodać jogurt naturalny z cytrynÄ… i zioÅ‚ami oraz trochÄ™ Å›wieżego tymianku, co nada temu miÄ™su lekkiego, Å›wieżego smaku. Podobnie przygotowujÄ…c rybÄ™, dla której należy przyrzÄ…dzić lżejszÄ… marynatÄ™ – czasem wystarczy tylko skórka z cytryny, natka pietruszki czy szczypta soli, tak, aby smak marynaty nie zagÅ‚uszyÅ‚ jej delikatnego smaku”.

5.      Przygotowanie grilla

Przed rozpoczÄ™ciem naszego przyjÄ™cia pamiÄ™tać należy o wczeÅ›niejszym przygotowaniu serwetek, napojów, szklanek, sztućców oraz naczyÅ„ koniecznych do zjedzenia gotowych daÅ„. Sam grill musi być rozpalony jeszcze przed przybyciem goÅ›ci – w przypadku grilla gazowego lub elektrycznego wystarczy 10 minut, tradycyjny grill wÄ™glowy wymaga wiÄ™cej czasu, a jego rozpalenie może zająć nawet do 40 minut. W przypadku grilla wÄ™glowego musimy też pamiÄ™tać, by przygotować odpowiedniÄ… ilość wÄ™gla na później. Co istotne, przed poÅ‚ożeniem produktów na ruszt, powinniÅ›my wysmarować go dobrze olejem. Obok grilla powinniÅ›my trzymać także spryskiwacz z wodÄ…, który potrzebny bÄ™dzie w momencie, gdy z miÄ™sa zacznie wytapiać siÄ™ tÅ‚uszcz – w ten sposób unikniemy przypalenia potrawy. Tak przygotowani, bez obaw rozpocząć możemy grillowanie!

6.      Na sam koniec - czyszczenie grilla

Kiedy nasza uczta zacznie dobiegać już koÅ„ca, musimy pomyÅ›leć o odpowiednim zakonserwowaniu grilla na kolejne spotkania. Samo czyszczenie nie jest kojarzone z czymÅ› przyjemnym, jednak nie powinniÅ›my siÄ™ ociÄ…gać – im szybciej usuniemy zabrudzenia, tym mniej czasu zajmie nam czyszczenie caÅ‚ego grilla. Po pierwsze, bardzo ważne jest, by pamiÄ™tać o zebraniu – najlepiej drucianÄ… szczotkÄ… - resztek jedzenia, gdy grill jest wciąż ciepÅ‚y. Samo czyszczenie zacząć możemy dopiero w chwili, gdy grill caÅ‚kiem ostygnie. W przypadku, gdy korzystaliÅ›my z grilla wÄ™glowego, po zakoÅ„czeniu grillowania powinniÅ›my polać go wodÄ… lub zasypać piaskiem. NastÄ™pnie, wszystkie zabrudzenia najlepiej bÄ™dzie spryskać odpowiednim pÅ‚ynem, po 10 minutach caÅ‚ość przemyć wodÄ… i dokÅ‚adnie osuszyć. Tak oczyszczony i przygotowany do użytku grill czekać bÄ™dzie w gotowoÅ›ci na kolejne okazje.

 

A oto doskonaÅ‚y przepis na pysznÄ… pikantnÄ… karkówkÄ™ w glazurze z whisky:

 

 

Pikantna karkówka w glazurze z whisky

Składniki:

  • 1 kg chudej karkówki wieprzowej
  • 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr 
  • 100 ml whiskey
  • 100 ml Ketchupu Hellmann's Pikantny 
  • 100 g cukru brÄ…zowego
  • 2 posiekane zÄ…bki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula szalotka
  • 1 posiekana ostra papryczka chilli
  • 50 ml oliwy
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 1 Å‚yżeczka cynamonu
  • 1 szczypta roztartego goździka
  • 1 Å‚yżeczka kminu rzymski
  • 1 Å‚yżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój miÄ™so w jednocentymetrowe, grube steki, oprósz PrzyprawÄ… do grilla Knorr, która podkreÅ›li wyrazisty smak i aromat miÄ™sa, a nastÄ™pnie odstaw w chÅ‚odniejsze miejsce na kilka godzin.
  2. Na rozgrzanej oliwie, podsmaż w garnku posiekany wczeÅ›niej czosnek, chilli i cebulÄ™. Gdy cebula siÄ™ zeszkli, dodaj cukier i smaż do chwili, aż siÄ™ skarmelizuje. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, Å‚yżkÄ™ cynamonu i kminu rzymskiego, sos sojowy  i roztarty goździk. CaÅ‚ość gotuj przez okoÅ‚o 5 minut, do momentu, aż ocet prawie odparuje. NastÄ™pnie dodaj ketchup, whisky i gotuj glazurÄ™, aż zgÄ™stnieje.
  3. Zamarynowane wczeÅ›niej steki przeÅ‚óż do glazury i odstaw nastÄ™pnie do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po upÅ‚ywie tego czasu grilluj miÄ™so na tackach przez okoÅ‚o 20 minut, na Å›rednio rozgrzanym grillu, odwracajÄ…c je co jakiÅ› czas i jednoczeÅ›nie nakÅ‚adajÄ…c na nie pÄ™dzelkiem przygotowanÄ… glazurÄ™.

Udanego grillowania!

 

Zapraszamy do udziaÅ‚u w drugiej odsÅ‚onie konkursu, ktory organizujemy wspólnie z firmÄ… KNORR. Do wygrania zestaw kostek rosoÅ‚owych, a na koniec radio. WiÄ™cej informacji w zakÅ‚adce KONKURS DNIA.

 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Zapraszamy na relację na żywo


Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle


Ślepsk Malow Suwałki

29.03.2024
20:30

Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
03.29.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
28.03.2024

mieszkanie

28.03.2024

elewacje

Dodaj nowe og³oszenie