08.09.2019

Nie tylko dla rybnych smakoszy. Święto Siei w Wigrach przyciągnęło tłumy [zdjęcia]

Zupa rybna, tort rybny, wędzona sielawa, ale też sękacz – takie przysmaki czekały w sobotę na wszystkich, którzy odwiedzili ogrody pokamedulskiego klasztoru w Wigrach. Odbyło się tam Święto Siei zorganizowane przez świętujące właśnie dziesięć lat istnienia Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka.

Były stragany z regionalnym jedzeniem: chlebem, wędzonymi rybami, wędlinami, serami, miodem, nalewkami oraz rękodziełem oraz strefa zabaw dla dzieci.

Główną atrakcją tegorocznego Święta Siei była zupa z ryb słodkowodnych. Każdy mógł jej spróbować. Przygotowano aż około 150 litrów tej aromatycznej, pysznej potrawy.

- To zupa ugotowana z różnych ryb. W środku były kawałki sandacza, szczupaka, leszcza i pstrąga. Jednym z naszych celów jest promowanie naszej tradycji, także naszego stylu żywienia, w którym ważną rolę odgrywają ryby. Na Suwalszczyźnie jest wiele jezior, dlatego jemy dużo ryb, a sieja czy sielawa to ryby szczególnie smaczne– mówił prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Cezary Cieślukowski.

Natomiast tort rybny został wykonany z fileta siei, przekładanego chlebem tostowym z galaretką.  

Zdjęcia: Miłosz Kozakiewicz

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
04.19.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
19.04.2024

MAGAZYNIER

Dodaj nowe ogoszenie