W Zespole Szkół w Dowspudzie koło Raczek odbył się w czwartek coroczny pokaz nakrywania stołów. Uczniowie klasy czwartej o kierunku technik hotelarstwa pokazali, jak można pięknie, uroczyście, a z drugiej strony nowocześnie udekorować stół na Boże Narodzenie.
- To już tradycja w naszej szkole. Uczniowie starają się jak najpiękniej przystroić świąteczny stół. W tym roku do prezentacji dołączona została również degustacja potraw ze śledzia – mówi Jan Kazimierz Orłowski, dyrektor Zespołu Szkół w Dowspudzie.
Był śledź z rodzynkami, z warzywami sezonowymi, w przyprawach korzennych.
- Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno gościć 12 potraw. Tymczasem nasi uczniowie udowodnili, że z samego śledzia można ich zrobić aż piętnaście - dodaje dyrektor J. K. Orłowski.
Pyszne, bożonarodzeniowe potrawy powstały pod okiem Danuty Tutak-Suchowier oraz Barbary Sidor.
Zespół Szkół w Dowspudzie kształci w zawodach: technik weterynarii, technik hodowca koni, technik rolnik, technik ekonomista, technik hotelarstwa, obsługi turystycznej oraz technik agrobiznesu.