03.10.2015

Produkty zbożowe – podstawą diety

Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie dla młodych organizmów. Zdrowe zwyczaje żywieniowe, które młodzież wprowadzi w życie zaowocują ich lepszym stanem zdrowia i samopoczuciem w wieku dorosłym. Piramida Żywienia jednoznacznie przedstawia, że to właśnie produkty zbożowe powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety, bardzo często jednak o tym zapominamy.

Jak ważną rolę w codziennej diecie pełnią produkty zbożowe mówi Anna Różyk dietetyk programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje.”

Produkty zbożowe to wszystkie postacie przetworzonych ziaren, przykładowo pszenicy, żyta, jęczmienia czy ryżu. Jest to bardzo bogata grupa produktów spożywczych, pozwalająca na wiele eksperymentów w kuchni. Znajdziemy w niej makarony, kasze, płatki, ryż a także pieczywo i inne produkty mączne. Pamiętajmy przy tym, że urozmaicenie posiłków stanowi fundament zdrowej diety.  

W ziarnie znajdziemy blisko 70% skrobi - najważniejszego roślinnego węglowodanu złożonego, witaminy z grupy B, witaminę E, a także magnez i inne składniki mineralne oraz błonnik. Wysoka zawartość węglowodanów złożonych sprawia, że po zjedzeniu produktów zbożowych odczuwamy sytość do następnego posiłku. Jest to bardzo ważne, bo dzięki temu nie sięgamy po przekąski – często wysokokaloryczne i o niskiej wartości odżywczej.

Węglowodany są głównym źródłem energii dla zarówno dla dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Zapewniają siłę do nauki i koncentrację przez cały dzień. Aby zapewnić ich optymalną ilość w diecie należy sięgać po produkty zbożowe minimum 5 razy dziennie. Opierając każdy posiłek na tych produktach najłatwiej jest realizować to zalecenie. Aby prawidłowo bilansować jadłospisy, należy pamiętać o odpowiednich porcjach. W tym przypadku za porcję uznamy 3 łyżki suchego makaronu, ryżu, kaszy czy płatków. Za porcję pieczywa uznajemy dużą kromkę chleba czy połówkę bułki. Dokładną ilość porcji ustalamy w oparciu o energetyczność diety, która zależy między innymi od wieku, płci i aktywności fizycznej.

Eliminowanie, czy nawet ograniczanie spożycia produktów zbożowych może zakłócić rozwój organizmu. Mózg, aby sprawnie funkcjonował, potrzebuje 130g węglowodanów przyswajalnych na dobę. Co ważne - pomimo, że wykorzystuje glukozę jako nośnik energii, najlepiej aby pochodziła ona właśnie z produktów zbożowych. Regularne spożywanie zdrowych produktów z tej grupy, oczywiście w odpowiednim towarzystwie, gwarantuje prawidłowy wzrost i pracę naszego organizmu.

 

***

Anna Różyk - dietetyk programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 2 córek, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
04.25.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
23.04.2024

Toyota RAV4

Dodaj nowe ogoszenie