22.08.2013

Smaki nie tylko Suwalszczyny

 Dzisiaj w Białymstoku odbyła się XIII edycja finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

 

Jak informuje portal wroptapodlasia.pl w tym roku w konkursie bierze udział 78 wystawców, którzy zaprezentują 123 produkty. Wyłonione w konkursie najciekawsze produkty tradycyjne reprezntować będą województwo w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra FOOD w Poznaniu. 

 

Być może niektóre dołączą do zarejestrowanych w województwie podlaskim produktów tradycyjnych takich jak, między innymi: Ser z Wiżajn, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kindziuk z Puńska, Miód z Sejneńszczyzny, Mrowisko czy też Makowiec z Ejszeryszek.

 

Rywalizacja toczy się w następujących kategoriach:


I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (4 pierwsze + 2 wyróżnienia)

Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (4 pierwsze +2 wyróżnienia)
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne (2 pierwsze +2 wyróżnienia)
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). (1 pierwsze +2 wyróżnienia)

 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
05.26.2019 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.2665 4.3527
USD 0.00% 3.8321 3.9095
GBP 0.00% 4.8450 4.9428
CHF 0.00% 3.8024 3.8792
Dodaj nowe ogoszenie