06.04.2017

Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie?

Nie ma Wielkanocy bez jajka. Jak się okazuje, bez niego nie byłoby również imponujących dzieł malarskich czy budynków, jubilerskich dzieł sztuki i kosmetyków. Chociaż pozornie wydaje się, że o jajku wiemy niemal wszystko, okazuje się, że na stałe zagościło w kilku mniej oczywistych dziedzinach naszego życia, a jego właściwości mogą nam pomóc.

Co łączy jajecznicę z Narodowym Teatrem Wielkim w Pekinie? Omlet z Salvadorem Dalim, a papieża z brytyjską królową Elżbietą II? Odpowiedź jest jedna: jajko. Oto 10 ciekawostek o tym popularnym wielkanocnym symbolu, które warto znać.

Jajko w kosmetyce

  • Żółtka jaj mogą służyć do stworzenia maseczek: kojącej, odżywczej czy wzmacniającej maski na włosy. Lecytyna, zawarta w żółtkach, to naturalny przeciwutleniacz o właściwościach: nawilżających, odżywczych i zmiękczających.
  • Białko jaj ma silne właściwości odmładzające. Może być składnikiem maseczek liftingującej i oczyszczającej oraz płynu zmiękczającego do pięt, kolan i łokci.
  • Rozdrobniona skorupka jajka dodana do odżywki lub lakieru do paznokci sprawi, że staną się one mocniejsze.

Jajko w sztuce

  • Jajko było ulubionym motywem Salvadora Dalego. Ten sam motyw w swoich obrazach wykorzystywali m.in. Hieronim Bosch, Leonardo da Vinci czy Piero della Francesca.
  • Jajka Fabergé to XIX-wieczne arcydzieła sztuki jubilerskiej z czasów Aleksandra III i Mikołaja II. Ceny carskich jaj, stworzonych ze złota, srebra, masy perłowej i rozmaitych kamieni szlachetnych, sięgają kilkudziesięciu milionów dolarów. Brytyjska królowa Elżbieta II posiada w swojej kolekcji trzy jajka Fabergé.
  • Muzeum Salvadora Dalego w Figueres jest zwieńczone attyką w kształcie olbrzymich jaj.

Jajko w architekturze

  • Jajko zainspirowało wielu wybitnych architektów. Budynki w tym kształcie zajmują mniej miejsca, co zdecydowanie obniża zużycie energii elektrycznej.
  • Ratusz w Londynie, Narodowy Teatr Wielki w Pekinie czy Cybernetyczne jajo w Bombaju to przykłady budynków w kształcie jajka.
  • Dawniej jaja wykorzystywano do tworzenia zaprawy murarskiej.

Jajko w kuchni

  • Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów: „Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka...".
  • Kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy aromat i smak.
  • Jajka można podać na co najmniej 30 sposobów: jajko na miękko, w koszulce, na twardo, po wiedeńsku lub szkocku.
  • Jajko kurze gotowane dłużej niż 10 minut traci ponad 50% wartości odżywczej białka!
  • Papież ma swój własny kurnik w Castel Gandolfo, letniej rezydencji papieskiej.
  • Przepiórcze jajko gotujemy na twardo 3 minuty, zaś strusie nawet 70!

Więcej na temat jajka w różnych dziedzinach naszego życia dowiesz się z infografiki przygotowanej przez HRS. 

 

Źródło:

http://www.hrs.com/pl/blog/po-godzinach/jajko-nie-tylko-na-wielkanocnym-stole.html

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Zapraszamy na relację na żywo


Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle


Ślepsk Malow Suwałki

29.03.2024
20:30

Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
03.29.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
28.03.2024

mieszkanie

Dodaj nowe ogoszenie