14.07.2017

Dziewięć polskich rekordów kulinarnych: największy racuch, najdłuższy piernik i ogromna porcja żuru

Ile waży największy dżem z dyni, ile mierzy największy racuch z jabłkami i ile czasu potrzeba, aby ugotować blisko 4000 litrów żuru? Bicie kulinarnych rekordów obfituje w nietypowe ciekawostki, a niektóre wyczyny mogą naprawdę zaskoczyć. Poniżej kilka polskich imponujących osiągnięć.

Dynia, kiełbasa, racuch, piernik, ogórek, żur i pierogi – łączą je kulinarne rekordy ustanawiane podczas festiwali, wydarzeń kulinarnych i targów regionalnych. Oto 9 rekordów kulinarnych z całej Polski, o których warto wiedzieć. 

Największy dżem z dyni

360,5 kilograma – tyle ważył rekordowy dżem z dyni. Rekord ustanowiono podczas Festiwalu Dyni w Krapkowicach, a gotowanie trwało aż 2 dni.

Najdłuższa linia z kiełbasy

214 metrów – tyle mierzyła najdłuższa linia z kiełbasy, z której później stworzono... klucz wiolinowy. Rekord ustanowiono podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza w Radomyślu Wielkim, a kiełbasę trzymało 196 osób.

Największy racuch z jabłkami

2,01 metra – tyle mierzył największy racuch z jabłkami, który powstał podczas Święta Jabłka w Drawieńskim Parku Narodowym. Do jego stworzenia wykorzystano aż 10 kilogramów jabłek.

Najstarszy ogórek w Polsce

Mieszkanka Parczewa w województwie lubelskim w swojej spiżarni przechowuje 78-letniego ogórka – jest to najstarszy ogórek kiszony w Polsce. Właścicielce warzywo przekazała jej matka, która w wieku 15 lat zerwała je i zakonserwowała. Co ciekawe, ogórek zakopany w ziemi przetrwał czasy wojny, a teraz jest prawdziwym ewenementem.

Jeśli grillować, to tylko w grupie

W Strzelinku koło Ustki ustanowiono rekord Guinnessa w grillowaniu. Jednocześnie w tym samym miejscu na 3200 grillach swoje potrawy przygotowywały 2853 osoby. Bicie rekordu jednak nie należało do najprostszych. Oficjalne wytyczne wymagały, aby uczestnicy grillowali przez co najmniej 30 minut. Warto wspomnieć, że przygotowywaną potrawą była karkówka.

Najdłuższy piernik

46,1 metra – tyle mierzył najdłuższy piernik , do którego wykonania wykorzystano 3500 jaj. Rekord ustanowiono podczas Święta Chleba i Piernika w Jaworze.

Największa porcja żuru

3800 litrów żuru gotowano przez całą noc w trakcie Święta Żuru Kujawskiego w Brześciu Kujawskim.

Największy pieróg

8,38 metra mierzył największy polski pieróg, który został stworzony podczas Dni Warszewa w Szczecinie. Ciasto i farsz potrzebne do stworzenia pieroga ważyły łącznie około 100 kilogramów.

Największa dynia w Polsce

648,2 kilogramy wagi, 475 centymetrów szerokości i ponad metr wysokości to wymiary największej dyni w Polsce. Rekord ustanowił mieszkaniec Kurówek pod Łodzią w trakcie Festiwalu Dyni w sercu Opolszczyzny.

Więcej nietypowych rekordów kulinarnych można znaleźć w infografice HRS dotyczącej festiwali kulinarnych tutaj.

Źródło: http://www.hrs.com/pl/blog/po-godzinach/festiwale-kulinarne-infografika.html

 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Zapraszamy na relację na żywo


Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle


Ślepsk Malow Suwałki

29.03.2024
20:30

Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
03.29.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
28.03.2024

mieszkanie

28.03.2024

elewacje

Dodaj nowe ogoszenie