18.05.2017

Kulinarne perełki regionu. Kozi twarożek, kindziuk i jarzębinówka [zdjęcia]

Po raz siedemnasty w Białymstoku odbyła się podlaska edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów”. 84 producentów z całego regionu zaprezentowało 129 produktów w czterech kategoriach.

Jury Konkursowe ogłosiło werdykt przyznając nagrody, wyróżnienia i nominacje do nagrody "Perła 2017".

Województwo Podlaskie posiada już 30 takich "Pereł" z poprzednich lat.

- Spotykamy się po raz kolejny, by odbyć podróż po kulinarnym dziedzictwie naszego regionu i odkryć kulinarne perełki Podlaskiego. Cieszymy się, że nasze zaproszenie przyjęli znakomici goście i że po raz kolejny aż tylu producentów postanowiło wziąć udział w naszym konkursie – podkreślał na początku imprezy Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego. – W końcu Podlaskie kulinariami stoi. To bogactwo, które chcemy i mamy nadzieję cały czas odkrywać. To między innymi dlatego chcą tu przyjeżdżać turyści nie tylko z Polski, ale i z zagranicy.

 Odbywający się konkurs jest szansą na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych wyrobów takich jak: Ser narwiański, Kumpiak podlaski, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kruszewska kapusta kiszona, Makowiec z Ejszeryszek, Masło tradycyjne z Filipowa, Miód augustowski, Kartacze, Miód kwarciany, Pisanka lipska, czy kindziuk z Puńska.

Podlaski konkurs jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytuły „PERŁA 2017”. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2017”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczona na Wielkim Finale Konkursu w czasie poznańskich targów PolAgra.

Nagrody i wyróżnienia wręczali: Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński oraz członkowie zarządu: Bogdan Dyjuk i Stefan Krajewski.

- Jak widać po ilości zgłoszonych produktów organizowanie takich konkursów jest potrzebne, a produkty tradycyjne maja się dobrze - powiedział marszałek Leszczyński pogratulował wszystkim za udział - Wszyscy jesteście zwycięzcami.

Z Pojezierza Suwalsko - Augustowskiego nagrodzono:

W podkategorii: produkty i przetwory mięsne pierwszą nagrodą Tadeusza Protasiewicza z Ejszeryszek za „Kindziuk”.  W 2016 nagrodzono jego „Kump wędzony”

 Podkategorii: produkty mleczne -I nagroda powędrowała do Ireny Och, Gospodarstwo rolne „Augustowskie smaki natury” za „Twarożek kozi”

Lista nagrodzonych, wyróżnionych i nominowanych do nagrody "Perła 2017"

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda: Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskie Smaki za „Kiełbasę podsuszaną biebrzańską”

I nagroda: Tadeusz Protasiewicz za „Kindziuk” Ejszeryszki

Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Masarnia „Kolinek” Ireneusz Koliński za „Boczek faszerowany”

Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Bogdan Potocki „Zajazd Tatarski na końcu świata za „Kiełbasę baranio – wołową”

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb

Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Beata i Tomasz Siergiejewicz za „Pstrąga solonego o poranku”

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda:

Irena Och Gospodarstwo rolne „Augustowskie smaki natury” za „Twarożek kozi”

Wyróżnienia:

Grażyna Putkowska „Dażynka – nadbużańskie smaki” za „Polędwicę drohicką”

Oksana Tomaszewska za „Ser olszański dojrzewający”

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda

Katarzyna Jurgilewicz „Gospodarstwo „Sadowa przystań” za „Marmoladę z antonówek”

Podkategoria: przetwory warzywne

I nagroda:

Marek Sienkiewicz Gospodarstwo „Kiszenie z tradycją” za „Kapustę kiszoną”

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Dorota Markowska za „Sękacz Kuligowski”

Ewa Stepaniuk za „Piernik podlaski”

Beata i Tomasz Siergiejewicz Restauracja „Syta Panna” za „Keks dojrzewający”

Wyróżnienia:

Adela Szabracka za „Konfiturę z czarnych jagód”

Alina Jankowska za „Sok z owoców dzikiej róży”

Agnieszka Prymaka za „Iwan Czaj”

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda:

Casablanca Catering sp. z o. o. za „Buzę”

Podkategoria: napoje alkoholowe

I nagroda:

Anna Malinowska za „Nalewkę gajowego”

Wyróżnienia:

 Helena Datczuk za „Pałyniówkę”

 Bożena Dąbkowska za „Jarzębinówkę”

 Inne produkty regionalne:

 I nagroda:

Krystyna Pietraszko za „Zaguby”

Nagroda Agencji Rynku Rolnego – Dżenneta Bogdanowicz „Tatarska Jurta” za „Halvę Tatarską”

Nagroda Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Danuta Bagińska Stowarzyszenie BArWA za „Barwiańską kiszkę ziemniaczaną”

Wyróżnienia:

Monika Giczewska za „Knyszki z grzybami”

W kategorii „Od pola do stołu”

I nagroda

Andrzej Kotlewski Młyn Handlowo – Produkcyjny za „Mąkę żytnią”

II nagroda

Marta Kryjan Agroturystyka „Ptasie radio” za „Konfiturę z dzikiej róży”

III nagroda

Ewa Bogoszewska PPH „Solana” za „Kiszkę ziemniaczaną”

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2017” następujące produkty:

Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzata Wojtach

Golonka z garnka – Maria Giczewska

Szynka wołowa z siana – Paulina Deresz

Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska „Dażynka – Nadbużańskie Smaki”

Chleb razowy (dla ducha) – Władysław Gryka

Ciastka siemiatyckie – Jolanta Posławska „Zakład cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy”

Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk

Nalewka Żenicha – Jolanta Makar Stowarzyszenie „Kresy Podlasia”

Lista krajowa

Konkurs jest szansą na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych.

  A np. pani Biruta Zimnicka, ze wsi Buraki, w gminie Puńsk, już w 2001 roku zdobyła nagrodę specjalną za swego sękacza w ogólnopolskim finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Na jej podwórku stoi nawet piękny pomnik sękacza, wykonany z drewna!

Pierwszym produktem umieszczonym na Liście - w lipcu 2005 roku - był pierekaczewnik - pieróg z Podlasia, który jest specjalnością mieszkających na tych ziemiach Tatarów. W 2009 r. Pierekaczewnik został zarejestrowany w UE, jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, tak więc, koncepcja Listy Produktów Tradycyjnych, jako "przedszkola" do dużo trudniejszej rejestracji unijnej, się sprawdziła.

W woj. Podlaskim zarejestrowano, oprócz perakeczewnika, m.in.:

- Ryby słodkowodne, wędzone tradycyjną metodą, w wędzarniach opalanych drewnem, przez Gospodarstwo Rybackie Polskiego Związku Wędkarskiego w Suwałkach.

- Ser typu szwajcarskiego z Wiżajn 

- Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny

- Sery białe deserowe litewskie

 - Ser gouda z i masło tradycyjne z Filipowa

 - Kindziuk z Puńsk

  -Sejneński szczupak faszerowany

 - Mrowisko

 - Sękacz sejneński.

 - Makowiec z Ejszeryszek

- Miód augustowski

- Pisanka lipska

 

WYG

Źródło: Wrota Podlasia

Fot. Wrota Podlasia, Irena Och, Facebook

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Zapraszamy na relację na żywo


Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle


Ślepsk Malow Suwałki

29.03.2024
20:30

Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
03.29.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
28.03.2024

mieszkanie

28.03.2024

elewacje

Dodaj nowe ogoszenie