17.05.2016

Kulinarna równowaga – nowe menu Restauracji Tatarak

Innowacyjne receptury oraz sprawdzone smaki. Nowe menu Restauracji Tatarak, mieszczącej się w Hotelu Loft, zaskakuje różnorodnością. Króluje wołowina. Są dania z salsefii czy pasternaku, ale także dziczyzna z malinami. Wszystko podawane w niebanalny sposób - na kamiennych talerzach…

- Wołowina jest mięsem pełnym wartości odżywczych, chociaż wciąż niedocenianym. Aktualnie na nowo odkrywamy jej zalety. W menu proponujemy wołowinę w ponad dziesięciu odsłonach. Jest znane carpaccio, ale podawane z sosem teriyaki. Polędwicę wołową urozmaiciliśmy serem z Wiżajn, a antrykot podajemy w wersji z serem camembert oraz w wersji z sosem barbecue - opowiada szef kuchni Restauracji Tatarak Maciej Wiśniewski.

Kulinarnych rozmaitości jest więcej. Można skosztować tak niecodziennych zestawień, jak sandacz w asyście wytrawnej muffinki czy wołowina Angus podawana z… sękaczem. Natomiast dodatkiem do mięs są nie tylko ziemniaki. - Proponujemy kasze takie jak pęczak, puree gryczane, ale też warzywa, w tym nieco zapomniany pasternak czy salsefię – wymienia szef kuchni. Warzywa stanowią ważny element dań głównych, są też dostępne w postaci zup kremów oraz soków.

Nie cała karta dań uległa zmianie. Najbardziej popularne i najchętniej wybierane przez gości potrawy pozostały: wyśmienita Kaczka Ułana z rozmarynem, Stek Rotmistrza, a także polędwiczki wieprzowe sous vide, które doczekały się nowej wersji, z sosem kurkowym. Są też dania regionalne. - Kartacze, bliny i pierogi w karcie to ukłon w stronę gości przyjeżdżających z innych części Polski albo z zagranicy. Osobom pytającym o tradycyjne smaki regionu polecamy też sielawę, którą podajemy z selerem i groszkiem cukrowym - mówi Maciej Wiśniewski.

Istotą nowego menu Restauracji Tatarak jest zachowanie odpowiednich proporcji: pomiędzy nowatorstwem i tradycją, wartościami odżywczymi i kwestią smaku, propozycjami dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych oraz dla osób o bardziej konserwatywnych gustach.

Równowadze kulinarnej będzie też poświęcone wyjątkowe wydarzenie w Hotelu Loft, zaplanowane na 19 maja, w czwartek, o godzinie 18.00. O zasadach dobrego odżywiania opowie dietetyk z poradni „Równowaga” - Katarzyna Różańska. Nowe trendy kulinarne zaprezentuje Maciej Wiśniewski. Będą degustacje potraw debiutujących w karcie dań Restauracji Tatarak, konkursy i prezenty. Patronem medialnym wydarzenia jest portal Suwalki24.

Więcej na temat spotkania kulinarnego na stronie www.hotelloft.pl/kulinaria  

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*