W niedzielę, 14 lipca w Puńsku odbył się pierwszy etap konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich - Bitwa Regionów.
Potrawka z gęsiny przygotowana przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach w gminie Puńsk podbiła podniebienia jury i to właśnie wezmą udział w półfinale wojewódzkim Bitwy Regionów, który odbędzie się 23 sierpnia na Zamku w Tykocinie.
Przypomnijmy, że Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach także rok temu wywalczyło pierwsze miejsce za potrawę „Dzuku smakalas”, a dwa lata temu za „Kleckyne”.
- Za sprawą „Bitwy Regionów”, Puńsk stał się stolicą sejneńskich smaków, zapachów i talentów, nie tylko kulinarnych - mówiła Joanna Raś, wójt Gminy Sejny.
Drugie miejsce w Bitwie Regionów w Puńsku w niedzielę, za lina w śmietanie, zajęło KGW Żegary, w gminie Sejny. Trzecie zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Maćkowianki z Maćkowej Rudzie w gminie Krasnopol za Pierogi Brata Barnaby, a Koło Gospodyń Wiejskich w Wojtokiemiach zostało wyróżnione za Gołąbki w kiszonej kapuście.
Zdjęcia: KOWR