Nadciśnienie tętnicze to choroba, która dotyka ponad 10 mln Polaków, choć prawie co trzeci nie zdaje sobie z tego sprawy.
Prowadzi ono do licznych powikÅ‚aÅ„, przez co stanowi najważniejszy czynnik ryzyka rozwoju chorób ukÅ‚adu krążenia na skalÄ™ Å›wiatowÄ….[1] Åšwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustanowiÅ‚a na 17 maja Åšwiatowy DzieÅ„ NadciÅ›nienia TÄ™tniczego, aby szerzyć informacjÄ™ na temat tej przypadÅ‚oÅ›ci i przypominać, jak ważna w tym zakresie jest profilaktyka. Jednym z jej elementów, oprócz regularnego badania ciÅ›nienia krwi i aktywnoÅ›ci fizycznej, jest zbilansowana dieta – czy sok, jako jej element, może wpÅ‚ywać na zmniejszenie ryzyka wystÄ…pienia nadciÅ›nienia tÄ™tniczego?
Choć specjaliści wskazują, że determinującym czynnikiem w zakresie prewencji jest wiedza, w Polsce świadomość na temat nadciśnienia tętniczego jest niska, a to potencjalnie wpływa na ryzyko zachorowania[2]. Warto więc dowiedzieć się, czym jest ta choroba oraz jak wygląda profilaktyka w tym zakresie.
Czym jest nadciśnienie tętnicze?
SiÅ‚a, z jakÄ… krew napiera na Å›cianki naczyÅ„ krwionoÅ›nych, ma ogromne znaczenie dla kondycji wszystkich narzÄ…dów i ogólnego stanu zdrowia. PrzewlekÅ‚e lub okresowe wysokie ciÅ›nienie krwi (ciÅ›nienie skurczowe wyższe lub równe 140 mmHg oraz/lub ciÅ›nienie rozkurczowe wyższe lub równe 90 mmHg) to objaw choroby nadciÅ›nienia tÄ™tniczego, która może skutkować licznymi powikÅ‚aniami, takimi jak choroba wieÅ„cowa, udar mózgu, niewydolność nerek, serca, a także uszkodzenia narzÄ…du wzroku. Problem wystÄ™puje wÅ‚aÅ›ciwie w każdej grupie wiekowej, przeważnie od 18 do 79 roku życia. Wyróżniane sÄ… dwa rodzaje nadciÅ›nienia tÄ™tniczego – pierwotne, uwarunkowane czynnikami genetycznymi oraz Å›rodowiskowymi, oraz wtórne, wynikajÄ…ce z innych schorzeÅ„.
Profilaktyka
Bardzo ważne w prewencji nadciÅ›nienia tÄ™tniczego jest prowadzenie wÅ‚aÅ›ciwego stylu życia, opartego na aktywnoÅ›ci fizycznej oraz stosowaniu zbilansowanej diety. Istotnymi skÅ‚adnikami odżywczymi, majÄ…cymi wpÅ‚yw na obniżanie ciÅ›nienia krwi, sÄ… potas i magnez – wyjaÅ›nia dr hab. inż. Dariusz WÅ‚odarek – dietetyk i żywieniowiec, kierownik ZakÅ‚adu Dietetyki WydziaÅ‚u Nauk o Å»ywieniu CzÅ‚owieka i Konsumpcji SzkoÅ‚y GÅ‚ównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – Zgodnie z wytycznymi Åšwiatowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie potasu powinno plasować siÄ™ na poziomie okoÅ‚o 3500 mg, co pozwala na kontrolowanie ciÅ›nienia krwi oraz obniżanie ryzyka wystÄ…pienia chorób ukÅ‚adu krążenia, w szczególnoÅ›ci udaru mózgu.[3] Z kolei dzienne spożycie magnezu powinno wynosić od 350 mg do 500 mg u osób dorosÅ‚ych. Taka ilość wspiera pracÄ™ serca, a także obniża ciÅ›nienie krwi, zmniejszajÄ…c tym samym ryzyko wystÄ…pienia choroby nadciÅ›nienia tÄ™tniczego. Oba skÅ‚adniki pokarmowe powinny wiÄ™c obowiÄ…zkowo znaleźć siÄ™ w diecie, opartej na warzywach i owocach, stanowiÄ…cych podstawÄ™ Piramidy Zdrowego Å»ywienia i AktywnoÅ›ci Fizycznej, opracowanej przez Instytut Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia (IŻŻ). Ich dzienna ilość powinna wynosić minimum 400 g w 5 porcjach. JednÄ… z nich może stanowić sok, również w kartonowym opakowaniu.
Sok w prewencji wystąpienia choroby nadciśnienia tętniczego
89% lekarzy i dietetyków zgadza siÄ™ ze stwierdzeniem, że to wÅ‚aÅ›nie dieta bogata w warzywa, owoce, a także ich przetwory (w tym soki) przyczynia siÄ™ do ograniczenia ryzyka rozwoju chorób ukÅ‚adu krążenia, takich jak nadciÅ›nienie tÄ™tnicze, miażdżyca czy niewydolność serca.[4] To pokazuje, że soki, również w kartonowym opakowaniu, powstajÄ…ce z warzyw i owoców, mogÄ… przyczyniać siÄ™ do obniżenia ciÅ›nienia krwi.
Dr Dariusz WÅ‚odarek wskazuje, po które produkty szczególnie warto siÄ™gać – WedÅ‚ug przeprowadzonych badaÅ„[5] sok pomaraÅ„czowy zmniejsza ryzyko wystÄ…pienia tzw. zespoÅ‚u metabolicznego, którego jednym z czynników jest nadciÅ›nienie tÄ™tnicze, które może prowadzić do kolejnych powikÅ‚aÅ„ w obrÄ™bie ukÅ‚adu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, sok z czerwonych pomaraÅ„czy zawiera likopen, który dziÄ™ki procesowi pasteryzacji jest 3 razy lepiej przyswajalny, a który wykazuje wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwnowotworowe. Warto również siÄ™gać po pomidory oraz sok pomidorowy, w których znajdziemy m.in. potas, magnez i likopen. Ważne jest systematyczne i regularne dostarczanie wszystkich skÅ‚adników odżywczych, dlatego zaleca siÄ™ spożywanie warzyw i owoców w minimum 5 porcjach, z czego jednÄ… z nim może być szklanka soku. Wysokie spożycie produktów z tej grupy, może realnie wspierać prawidÅ‚owe funkcjonowanie organizmu, obniżajÄ…c ryzyko zachorowania nie tylko na nadciÅ›nienie tÄ™tnicze, ale także inne choroby. SpecjaliÅ›ci ds. żywienia zwracajÄ… uwagÄ™, że ważna w prawidÅ‚owym odżywianiu jest systematyczność, warto wiÄ™c podejmować #WYZWANIE5PORCJI, aby zmienić nawyki żywieniowe w trosce o zdrowie.
NadciÅ›nienie tÄ™tnicze, mogÄ…ce wystÄ™pować bezobjawowo nawet przez kilka lat, jest niebezpieczne dla zdrowia ze wzglÄ™du na możliwe powikÅ‚ania, wynikajÄ…ce z uszkodzenia naczyÅ„ krwionoÅ›nych. Warto wiÄ™c stosować profilaktykÄ™, opierajÄ…cÄ… siÄ™ na aktywnoÅ›ci fizycznej, regularnych pomiarach ciÅ›nienia, a także na diecie, bogatej w potas i magnez. Warzywa, owoce, a także soki z nich powstajÄ…ce, również te w kartonowych opakowaniach, sÄ… niezwykle istotne dla prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu.
[1] Zdrojewski T. Częstość występowania i świadomość nadciśnienia tętniczego w Polsce i na świecie. Postępy Nauk Medycznych 2011, t. XXIV, supl. 3
[2] Niedostateczna wiedza Polaków na temat kryteriów nadciÅ›nienia tÄ™tniczego i jego powikÅ‚aÅ„ — wyniki badania NATPOL 2011
[3] World Health Organization (2012) Effect of increased potassium intake on blood pressure, renal function, blood lipids and other potential adverse effects. WHO: Geneva, Switzerland.
[4] Raport z badania iloÅ›ciowego IQS dla KUPS, grudzieÅ„ 2018 r. Badanie wiedzy specjalistów na temat zasad prawidÅ‚owego odżywiania. Badanie metodÄ… CATI, próba ogólnopolska = 180.










