19.07.2016

Domowo, pysznie! Nowy konkurs z KNORR

Na straganach królują świeże warzywa - do słońca obracają się dorodne rzodkiewki, soczyste kalarepy, młode ziemniaki, pierwsze marchewki i pietruszki, chrupiące sałaty. Nie można przejść obok nich obojętnie - koniecznie zaprośmy nowalijki do swojej kuchni!

- Lato to świetna okazja, by wprowadzić do swojej diety  świeże warzywa, by wzbogacić ją o zawarte w nich składniki mineralne i witaminy - mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec Knorr.

Świeże warzywa pozwolą nam przygotować doskonałe zupy, jak choćby bulion z młodym warzywami. Znakomity smak zapewni mu Rosół z kury Knorr - bulion będzie znakomicie doprawiony i bardzo aromatyczny. Rosół z kury Knorr to świetny pomocnik także podczas gotowania innych zup ze świeżych warzyw - pachnącej pomidorowej, delikatnego kremu z brokułów, zupy jarzynowej czy ogórkowej.

Młode warzywa to również świetny dodatek do drugiego dania. Piersi z kurczaka ze szpinakiem, kapuśniak ze świeżej kapusty, risotto z warzywami czy zapiekanka ziemniaczana z cukinią zaspokoją apetyty domowników - a przy okazji dostarczą jednej z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw w diecie. Aby te dania smakowały wyśmienicie, warto sięgnąć po Rosół z kury Knorr - idealnie je doprawi i pogłębi ich smak.

A oto pierwsza z propozycji szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na doskonałe w smaku domowe dania:

Krem brokułowy

Składniki:

  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
  • brokuły - 500 g
  • cebula - 1 sztuka
  • płatki migdałów - 60 g
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • woda (wrzątek) - 1 litr
  • olej - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • grzanki z bułki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku, by stworzyć aromatyczny wywar.
  2. Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.
  3. Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
  4. Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.

 Zapraszamy do udziału w zupełnie nowej serii konkursów. Do wygrania zestawy kostek bulionowych KNORR. Więcej informacji w zakładce KONKURS DNIA.

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
05.03.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
03.05.2024

Magazynier

03.05.2024

hydro-bud

Dodaj nowe ogoszenie