W sobotę, na błoniach PGE Narodowy miał miejsce ogólnopolski finał Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich - Polska Od Kuchni.
Polska od kuchni to ogólnopolski festiwal prezentujący dorobek Kół Gospodyń Wiejskich. Zwieńczeniem wcześniejszych wojewódzkich gali był właśnie krajowy finał w Warszawie.
Zaszczyt udziału w nim przypadł m.in. paniom z gminy Puńsk.
Do Warszawy przybyły kobiety z:
KGW Przystawańce, które w czerwcowym finale województwa podlaskiego zajęły zaszczytne pierwsze miejsce. Jury przyznało je za rosół z baraniny i preskucai. KGW otrzymało wówczas 3 tys. zł nagrody.
KGW z Przystwańc już wcześniej zajmowało wysokie miejsca i otrzymywało wyróżnienia na wielu konkursach regionalnych. W tym roku w powiatowych eliminacjach Bitwy Regionów zajęło I miejsce za „DZUKU SMAKALAS".
W 2023 roku Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach z terenu gminy Puńsk zarejestrowało Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi potrawę kuciukai, czyli małe, chrupiące, lekko słodkie kulki z makiem, które podaje się z tzw. mlekiem makowym. Potrawa ta charakterystyczna jest dla kuchni litewskiej – serwuje się ją zwyczajowo w Boże Narodzenie.
– Sama nazwa pochodzi od słowa „kūčios”, co w dosłownym tłumaczeniu na język polski oznacza „wigilia”. Te ciasteczka robi się z drożdży, mąki, maku, cukru, soli, wody i odrobiny oleju. Wypieka się je w piecu – wyjaśniała wówczas Wida Marcinkiewicz z Przystawańc
Zaproszenie do Warszawy otrzymały i z niego skorzystały także panie z KGW Puńsk.
To nagroda za wyróżnienie podczas eliminacji wojewódzkich za zupę Bożeny i golonkę pieczoną dostały wyróżnienie.
Panie z KGW, będąc w Warszawie, wzięły ponadto udział w XX Warszawskim Święcie Chleba, zorganizowanego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Była też okazja na wycieczkę po stolicy.
Paniom towarzyszył w Warszawie wójt gminy Puńsk Witold Liszkowski.
- Spotkaliśmy się wspólnie na największym, niedzielnym obiedzie. Zgromadziliśmy w jednym miejscu najlepsze potrawy, kobiety z największą ilością wdzięku oraz najwspanialsze talenty z każdego województwa. To było niezwykłe spotkanie z cudowną, polską kulturą. W ciągu naszej 5-miesięcznej trasy festiwalu zwiedziliśmy 16 województw, poznaliśmy blisko 800 wspaniałych KGW, nakarmiliśmy ponad 140 000 uczestników imprezy - napisali organizatorzy festiwalu.
WYG
Fot: KGW Puńsku; podlaskie.eu










