Każdy chętny będzie tu mógł wysuszyć grzyby, zioła, owoce i warzywa, upiec chleb, uwędzić mięso lub ryby, zrobić sok, dżem lub własny olej.
- Ten budynek z wyposażeniem zostaÅ‚ pomyÅ›lany jako miejsce integracji mieszkaÅ„ców nie tylko Sobolewa, gdzie prężnie dziaÅ‚a KoÅ‚o GospodyÅ„ Wiejskich i OSP, gminy, czy powiatu, ale też caÅ‚ego regionu i turystów - mówi Zbigniew Mackiewicz, wójt gminy SuwaÅ‚ki. - Można tu przetwarzać pÅ‚ody rolne, suszyć owoce, warzywa, zioÅ‚a, grzyby, nauczyć siÄ™ produkcji swojskiej żywnoÅ›ci. Zatrudnimy tu jednÄ… osobÄ™, a korzystajÄ…cy zapÅ‚acÄ… symbolicznÄ… kwotÄ™, która pozwoli nam pokryć koszty energii i utrzymania obiektu.
W podsuwalskim Sobolewie, z udziaÅ‚em mieszkaÅ„ców, wÅ‚adz samorzÄ…dowych gminy, powiatu i województwa zostaÅ‚ uroczyÅ›cie otwarty pierwszy w w województwie Inkubator Przetwórstwa Lokalnego. Gratulacje za pomysÅ‚ i projekt, który Gmina SuwaÅ‚ki za poÅ›rednictwem Suwalsko-SejneÅ„skiej Lokalnej Grupy DziaÅ‚ania zgÅ‚osiÅ‚a do UrzÄ™du MarszaÅ‚kowskiego skÅ‚adali WiesÅ‚awa Burnos, czÅ‚onkini zarzÄ…du województwa, starosta suwalski Witold Kowalewski i Jadwiga Zabielska, dyrektor Krajowego OÅ›rodka Wsparcia Rolnictwa w BiaÅ‚ymstoku.
PóÅ‚tora roku temu, kiedy Zbigniew Mackiewicz podpisywaÅ‚ umowÄ™ w UrzÄ™dzie MarszaÅ‚kowskim na dofinansowanie inwestycji ze Å›rodkow unijnych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, projekt szacowany byÅ‚ na 510 tys. zÅ‚.
- Ostatecznie Inkubator Przetwórstwa Lokalnego, jedyny taki obiekt w regionie zarzÄ…dzany przez jednostkÄ™ samorzÄ…du terytorialnego, kosztowaÅ‚ 770 tys zÅ‚, z czego ponad 400 tys.zÅ‚ to wkÅ‚ad wÅ‚asny gminy - mówi wójt Zbigniew Mackiewicz.
Ponad 260 tys. zł to dofinananowanie w ramach operacji z Europejskiego Funduszu Rolnego "Europa inwestująca w obszary wiejskie".
W Sobolewie, w bezpoÅ›rednim sÄ…siedztwie Å›wietlicy wiejskiej i remizy, stanÄ…Å‚ budynek, wyposażony w nowoczesne technologie i sprzÄ™t. FunkcjonujÄ… w nim linie do produkcji olejów zimnotÅ‚oczonych, soków, syropów, dżemów i konfitur, do produkcji mÄ…cznej,do suszenia zióÅ‚, owoców i warzyw oraz wÄ™dzarnia.
Jak sugerowaÅ‚a Jadwiga Zabielska, z urzÄ…dzeÅ„ inkubatora i umiejetnoÅ›ci oraz doÅ›wiadczenia gospodyÅ„ z Sobolewa mogliby korzystać uczniowe szkóÅ‚ o profilu gastronomicznych, którzy swoja wiedzÄ… dzililiby sie później w swoich domach i Å›rodowiskach.
Tekst i fot. Wojciech Drażba








