O tym, że kształcenie przyszłych hotelarzy i pracowników gastronomii nie jest w tej szkole jedynie teoretyczne, mogli się dziś przekonać wszyscy, którzy odwiedzili Zespół Szkól nr 4 w Suwałkach.
W placówce zorganizowano dzień otwarty. Na jednym z pięter budynku istnieje prawdziwy kompleks hotelowy. Jest pokój z łazienką, jakby wprost wyjęty z hotelowego katalogu, restauracja z barem oraz sala konferencyjna. Szkoła kształci przyszłych techników hotelarstwa, gastronomii oraz handlowców i ekonomistów. Od przyszłego roku szkolnego w placówce powstanie nowy kierunek – technik technologii żywności. Uczniowie będą odbywać staże i praktyki zawodowe m.in. w przedsiębiorstwie Animex.
Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach przy ul. Sejneńskiej 14, kiedyś zwany „ekonomiakiem”, obejmuje także Gimnazjum nr 2. W obu szkołach wykształcenie zdobywa około 500 uczniów z Suwałk i okolic.
- Staramy się, aby było ono na jak najwyższym poziomie. Uczniowie osiągają bardzo dobre wyniki zarówno na maturze, jak i na egzaminach zawodowych – mówi Beata Iwona Muszyńska, dyrektor Zespołu Szkół.
Szkoła wciąż inwestuje w nowe technologie. Niedawno doinwestowano pracownie komputerową – uczniowie pracują na laptopach, zakupiono specjalną tablicę interaktywną oraz wielofunkcyjny piec, który, jak mówi jedna z pań prowadzących zajęcia w kuchni – nie potrafi jedynie sprzątać.
- Istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na specjalistów produkcji rolno-spożywczej. Nasi absolwenci mają bardzo duże szanse na znalezienie pracy tuż po szkole. Mają też otwartą drogę na studia – przekonuje Muszyńska.
- Bardzo duży nacisk kładziemy na bezpieczeństwo naszych uczniów. Każdy z nich posiada kartę szkolną. Tylko z nią można wejść na teren szkoły – opowiada dyrektor.
Uczniowie prowadzą radiowęzeł. Mają też swój kabaret literacki.
- Bardzo mi się ta szkoła spodobała i myślę, że będę się w niej uczyć. Chcę pracować w hotelarstwie. Wyposażenie w tej szkole jest naprawdę super – mówi Kasia z Gimnazjum nr 7.
(just)