Kilkadziesiąt warsztatów i stoisk, na których można zobaczyć jak wieku temu wytwarzano narzędzia, broń, odzież, jak gotowano i w co się bawiono. W Szwajcarii na obrzeżach Suwałk rozpoczęły się w piątek dwudniowe Warsztaty Archeologii Eksperymentalnej XV Jaćwieski Festyn Archeologiczny „Szwajcaria 2019”. Festyn wrócił na Cmentarzysko po siedmiu latach przerwy.
- Zapraszamy na nasz plac. Tu cały czas coś się dzieje. Można przyjrzeć się dawnemu rzemiosłu, czy porozmawiać z odlewnikiem brązu. Jaćwingowie byli bardzo ciekawym ludem - mówi Jerzy Siemaszko z Muzeum Okręgowego w Suwałkach.
Sobota będzie drugim dniem Festynu. Na zwiedzajacych będą czekać pokazy warsztatowe z zakresu archeologii eksperymentalnej, rekonstrukcje historyczne i etnograficzne, prezentowane stale podczas imprezy, z interaktywnym udziałem publiczności:
-
łupanie i obróbka krzemienia, wyrób narzędzi krzemiennych i kamiennych
-
kuchnia w pradziejach i okresie wczesnohistorycznym
-
warsztat garncarski, lepienie naczyń i ozdób
-
starożytne bursztyniarstwo
-
obróbka drewna, starożytny warsztat stolarski
-
bębniarstwo
-
wyroby z kory brzozowej
-
produkcja dziegciu i smoły drzewnej
-
plecionkarstwo z łyka i kory
-
dawne tkactwo i wyrób odzieży
-
farbowanie tkanin
-
starożytne skórnictwo
-
metalurgia i odlewnictwo
-
kowalstwo
-
złotnictwo w dawnych epokach
-
wyrób paciorków szklanych
-
antyczne gry i zabawy
-
biała broń miotana, strzelanie z łuku, rzut oszczepem
-
broń i uzbrojenie oraz strój i wyposażenie wojów we wczesnym średniowieczu
-
Ponadto będzie można zwiedzić z przewodnikiem cmentarzysko kurhanowe z pierwszych wieków naszej ery w Szwajcarii, wycieczki będą się odbywały cyklicznie, po skompletowaniu grupy chętnych.
Program szczegółowy:
-
11:00 – rozpoczęcie drugiego dnia imprezy, pokazy stałe
-
11:30 – prezentacja wykonawców
-
12:00-14:00 – Turniej Wojów o Skarb Skomanda
-
14:00 – wręczenie nagród w turnieju, połączone z opowieścią o tych cennych trofeach
-
15:30 – otwarcie pieca garncarskiego, hartowanie wypalonych naczyń
-
17:00 – degustacja wieprzka pieczonego na rożnie
-
18:00 – zakończenie imprezy