W niedzielę, 22 września na placu św. Wojciecha w Gnieźnie koła gospodyń wiejskich z całej Polski – 16 finalistów zmagań wojewódzkich – walczyły o tytuł najlepszej potrawy regionalnej.
Celem konkursu jest przede wszystkim promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
W rywalizacji brało udział Koło Gospodyń Wiejskich ze wsi Przystawańce w gminie Puńsk, prezentując i dając gościom imprezy pokosztować potrawkę z gęsiny, która ma korzenie w tradycjach wiejskich, gdzie gęsi były hodowane i stanowiły ważny element diety chłopów.
Tym razem panie z Przystawańc nie stanęły na podium, ale obecność w gronie 16 najlepszych kół gospodyń wiejskich w kraju, to już wielki zaszczyt i docenienie ich kulinarnej sztuki.
Pomocy w wyjeździe udzielił Urząd Gminy w Puńsku, a panie z Przystawańc serdecznie i miło zostały przyjęte przez gospodynie z Jankowa Dolnego, w gminie Gniezno.
- W naszej miejscowości gościło Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach spod litewskiej granicy (Puńsk). Przyjechały na Finał Bitwy Regionów, a ich finałowym daniem była gęsina w roli głównej. Ugościliśmy je serdecznie, a one przywitały nas śpiewająco - ogłosiło na swoim profilu społecznościowym KGW w Jankowie.
Wyniki Konkursu:
Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z powiatu wrzesińskiego. Jury doceniło potrawę, której pełna nazwa to: "Gęsina nie tylko na imieniny Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasana i hyćką zapijana, na wielkopolskim talerzu podana.
Druga lokata dla KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego za „Turzycowy Rosół z bażanta z pierożkami faszerowany bażantem i jeleniem”.
Trzecia pozycja dla KGW z Durąga, w gminie Ostróda za „Żąsies śiupiny (potrawka z dzika), czyli dzika golonka na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.
Laureaci otrzymali nagrody pieniężne, a wszystkie Koła otrzymały ekskluzywne nagrody rzeczowe.
Na scenie występowały zespoły i kapele ludowe, a w namiotach Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi trwały warsztaty bibułkarskie, stolarskie oraz garncarskie.
WYG
Źródła i fot: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi; KGW Jonkowo Dolne; Justyna Rupniewska