O północy z 24 na 25 grudnia w większości świątyń Kościoła katolickiego rozpoczęła się Pasterka, uroczysta Msza święta upamiętniająca przybycie pasterzy do Betlejem, by pokłonić się nowo narodzonemu Jezusowi, a także rozpoczynająca obchody Bożego Narodzenia.
Tradycyjnie, naszego fotoreportera nie mogło zabraknąć na pasterce w kościele Niepokolanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Wigrach.
Wierni udają się na Pasterkę po wieczerzy wigilijnej. Na sąsiedniej Litwie, podobnie jak w Polsce, tradycyjna kolacja wigilijna to bezmięsna uczta z ryb i warzyw, na której dominuje 12 potraw symbolizujących miesiące, apostołów i dobrobyt.
Według Lithuanian Culture & Traditions - Pasaulio Lietuvai; daniami głównymi są kūčia (mieszanka zbóż z miodem), kūčiuaki (drobne ciastka), barszcz z grzybami, dania rybne (szczupak), mleko makowe, kisiel i chleb.
Stół dekorowany jest słomą i trawą, a pusty talerz pozostawiany jest dla przodków, a biesiada rozpoczyna się od wspólnego łamania bożonarodzeniowych ciast.
Atrybuty stołu:
12 Potraw. Symbolizuje 12 miesięcy, apostołów lub kalendarz księżycowy (zgodnie z tradycją).
- Słoma/Trawa pod obrusem: Symbolizuje stóg siana z narodzin Jezusa i obfite plony.
- Pusty talerz: Poświęcony zmarłym członkom rodziny, przodkom.
- Dania główne Wigilii
- Wigilia: Mieszanka kiełków pszenicy, jęczmienia, grochu, fasoli z miodem (mieszanie), mak, orzechy, suszone jabłka/żurawina – na święta i żniwa.
Kūčiukai (šližikai) Małe ciastka z ciasta, później utożsamiane z chlebem Ostatniej Wieczerzy.
Fot. Lithuanian Culture & Traditions - Pasaulio Lietuvai
Barszcz z grzybami: Ważne danie, które zastąpiło dania mięsne.
- Ryba: Najważniejsza rzecz na stole (szczupak jest symbolem płodności).
- Kukuliai: Przyrządzane z mąki owsianej, później – jak ciasta świąteczne.
- Kisel: Kisiel owsiany (później z jagód, zwłaszcza żurawiny).
- Mleko/kasza makowa: Kasza jęczmienna z mlekiem makowym.
- Warzywa, grzyby, miód, orzechy, chleb: Zdecydowanie na stole.
- Tradycje
- Łamanie choinek: Wieczerza rozpoczyna się od łamania i dzielenia się choinkami, życząc urodzaju i zdrowia.
- Ofiarowanie pożywienia przodkom: Pierwsza łyżka lub łyk jest przeznaczony dla duchów.
Wigilia to święto symbolizujące koniec naturalnego cyklu i powrót słońca, obfite plony, a co najważniejsze, jedność rodziny i pamięć o przodkach.
Fot. Miłosz Kozakiewicz








