25.12.2025

Pasterka w Wigrach. Pierwszy dzień Świąt [zdjęcia]

O północy z 24 na 25 grudnia w większości świątyń Kościoła katolickiego rozpoczęła się Pasterka, uroczysta Msza święta upamiętniająca przybycie pasterzy do Betlejem, by pokłonić się nowo narodzonemu Jezusowi, a także rozpoczynająca obchody Bożego Narodzenia.

Tradycyjnie, naszego fotoreportera nie mogło zabraknąć na pasterce w kościele  Niepokolanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Wigrach.

Wierni udają się na Pasterkę po wieczerzy wigilijnej. Na sąsiedniej Litwie, podobnie jak w Polsce,  tradycyjna kolacja wigilijna to bezmięsna uczta z ryb i warzyw, na której dominuje 12 potraw symbolizujących miesiące, apostołów i dobrobyt.

Według Lithuanian Culture & Traditions - Pasaulio Lietuvai; daniami głównymi są kūčia (mieszanka zbóż z miodem), kūčiuaki (drobne ciastka), barszcz z grzybami, dania rybne (szczupak), mleko makowe, kisiel i chleb.

Stół dekorowany jest słomą i trawą, a pusty talerz pozostawiany jest dla przodków, a biesiada rozpoczyna się od wspólnego łamania bożonarodzeniowych ciast.

Atrybuty stołu:

12 Potraw. Symbolizuje 12 miesięcy, apostołów lub kalendarz księżycowy (zgodnie z tradycją). 

        1. Słoma/Trawa pod obrusem: Symbolizuje stóg siana z narodzin Jezusa i obfite plony. 
        2. Pusty talerz: Poświęcony zmarłym członkom rodziny, przodkom. 
        3. Dania główne Wigilii
        4. Wigilia: Mieszanka kiełków pszenicy, jęczmienia, grochu, fasoli z miodem (mieszanie), mak, orzechy, suszone jabłka/żurawina – na święta i żniwa.

Kūčiukai (šližikai) Małe ciastka z ciasta, później utożsamiane z chlebem Ostatniej Wieczerzy.

 

Fot.  Lithuanian Culture & Traditions - Pasaulio Lietuvai

Barszcz z grzybami: Ważne danie, które zastąpiło dania mięsne. 

        1. Ryba: Najważniejsza rzecz na stole (szczupak jest symbolem płodności).
        2. Kukuliai: Przyrządzane z mąki owsianej, później – jak ciasta świąteczne.
        3. Kisel: Kisiel owsiany (później z jagód, zwłaszcza żurawiny).
        4. Mleko/kasza makowa: Kasza jęczmienna z mlekiem makowym.
        5. Warzywa, grzyby, miód, orzechy, chleb: Zdecydowanie na stole.
        6. Tradycje
        7. Łamanie choinek: Wieczerza rozpoczyna się od łamania i dzielenia się choinkami, życząc urodzaju i zdrowia.
        8. Ofiarowanie pożywienia przodkom: Pierwsza łyżka lub łyk jest przeznaczony dla duchów.

Wigilia to święto symbolizujące koniec naturalnego cyklu i powrót słońca, obfite plony, a co najważniejsze, jedność rodziny i pamięć o przodkach.

Fot. Miłosz Kozakiewicz

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
12.25.2025 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.2226 4.3080
USD 0.00% 3.6134 3.6864
GBP 0.00% 4.8314 4.9290
CHF 0.00% 4.5222 4.6136
23.12.2025

hale wynajmę

Dodaj nowe ogoszenie