
Ośrodek Kultury Gminy Suwałki w minioną sobotę zaprosił mieszkańców Sobolewa i gości na festyn Powitania Jesieni.
ByÅ‚a muzyka na żywo, ognisko z kieÅ‚baskami, degustacja soczewiaków, zupy z dyni i pierożków z pokrzywÄ…. Wszystko w radosnej, rodzinnej atmosferze.
To kolejne takie wydarzenie w Sobolewie. Od kilku lat mieszkaÅ„cy integrujÄ… siÄ™, angażujÄ… we wspólne dziaÅ‚ania, organizujÄ… sportowe i kulturalne wydarzenia, a nawet razem jeżdżą na wycieczki. Jak mówi MaÅ‚gorzata Dojnikowska, soÅ‚tys wsi, ludzie potrzebowali wyjÅ›cia z domu. W Sobolewie jest wiele samotnych osób, które chciaÅ‚y zapeÅ‚nić czas, co daÅ‚o pole do wspólnego dziaÅ‚ania, jak chociażby zaÅ‚ożenia ogródka, czy stworzenia pracowni zielarskiej.
W efekcie organizowanych wydarzeÅ„ sztandarowym kulinarnym symbolem wsi staÅ‚ siÄ™ soczewiak. To ukÅ‚on w stronÄ™ tradycji. Dawniej, pierwsi mieszkaÅ„cy wsi uprawiali soczewicÄ™, bo tylko ta dobrze rosÅ‚a na ich ubogich gruntach, a że nie byli zamożni, piekli soczewiaki. WspóÅ‚czeÅ›ni mieszkaÅ„cy wrócili do tego regionalnego produktu. Przed rokiem zorganizowali nawet dzieÅ„ soczewiaka, dlatego soczewiaków nie brakowaÅ‚o też i dziÅ›, na powitaniu jesieni.
ŹródÅ‚o: Gmina SuwaÅ‚ki