Stowarzyszenie Etnicznej Kultury Litewskiej w Polsce zaprasza we wtorek, 21 lutego na zabawÄ™ zapustowÄ…. ZostanÄ… przypomniane stare zwyczaje zapustowe.
O godz. 16.00 ruszy od Gminnego OÅ›rodka Zdrowia korowód przebieraÅ„ców, który przejdzie ulicami miasteczka do brzegu jeziora. GÅ‚ównymi bohaterami organizowanych pochodów i zabaw sÄ… przebieraÅ„cy, kostucha, diabeÅ‚, kozioÅ‚ek, żebra, żuraw….
„Nad jeziorem bÄ™dziemy taÅ„czyć, bawić siÄ™, Konopiasty bÄ™dzie walczyÅ‚ ze SÅ‚oninowym, ogrzejemy MarzannÄ™ w ognisku, bÄ™dzie i wiele innych atrakcji”, gÅ‚osi zaproszenie.
„Zapusty, ach zapusty, każdemu pÄ…czek tÅ‚usty”
W Polsce ostatki, miÄ™sopust, Å›ledzik lub zapusty, na Litwie užgavÄ—nÄ—s. Nazwy różne, a dotyczÄ… tego samego: przeżywania ostatnich dni karnawaÅ‚u, hucznej zabawy przed ÅšrodÄ… PopielcowÄ… i caÅ‚ym, ponad 40-dniowym okresem Wielkiego Postu.
Stary zwyczaj koniecznie każe w zapusty Å›wiÄ™tować, bo podobno ci, którzy tego nie zrobiÄ…, przez caÅ‚y rok nie obroniÄ… siÄ™ przed nieszczęściami.
W litewskiej tradycji ludowej na zabawÄ™ zapustowÄ… koniecznie przybywajÄ… dwie postacie: Konopiasty i SÅ‚oninowy. Pierwszy symbolizuje okres Wielkiego Postu, drugi – czas jedzenia miÄ™sa. Dwaj przeciwnicy staczajÄ… ze sobÄ… walkÄ™, a wygrywa zawsze Konopiasty. To zapowiedź postu i symboliczne wyrzeczenie siÄ™ miÄ™sa aż do Wielkanocy. Pali siÄ™ też MorÄ— (odpowiednik polskiej Marzanny), by szybciej przegonić zimÄ™ i przywoÅ‚ać wiosnÄ™.
Zapustowe tradycje i zabawy
Åšpiewy, taÅ„ce, a przede wszystkim sute jedzenie, to niezbÄ™dny element każdej zabawy zapustowej. WedÅ‚ug dawnych wierzeÅ„ ten, kto zostaje gÅ‚odny w zapusty, bÄ™dzie cierpiaÅ‚ gÅ‚ód przez resztÄ™ roku.
Chodzili po wsi przebieraÅ„cy: anioÅ‚owie, diabeÅ‚, kozioÅ‚ek, biedak. Ich zadaniem byÅ‚o rozweselenie i zabawienie gospodarzy. Wyganiano „zimÄ™”, „Post” walczyÅ‚ z „KarnawaÅ‚em”. W zamian mÅ‚odzież mogÅ‚a najeść siÄ™ do syta kapusty ze sÅ‚oninÄ….
- PrzebieraÅ„cy, swoim hiperbolizowanym wyglÄ…dem i zachowaniem, majÄ… podkreÅ›lić, że przyszli z innego Å›wiata. Tam wszystko ma być inaczej niż u nas, stÄ…d dziwaczny wyglÄ…d, dziwne teksty i obyczaje – tÅ‚umaczy litewski prof. Libertas Klimka.
Czas postu, wiosna, a potem Wielkanoc - to, jak wspominajÄ… starsi ludzie z Kresów Rzeczypospolitej, ciekawy okres w roku. Nawet post nie byÅ‚ smutny. Nie wolno byÅ‚o jeść niczego tÅ‚ustego, nawet popijać mleczka. Post zaczynaÅ‚ siÄ™ w popielcowÄ… Å›rodÄ™. Co innego w zapusty. Na Podlasiu i Mazurach jadaÅ‚o siÄ™ wówczas obficie: kilkanaÅ›cie razy dziennie. Jak już kresowiak podjadÅ‚ sÅ‚oniny na cztery „palce”, zjadÅ‚ bochenek chleba, garnek litewskich blinów, siadaÅ‚ do sanek (zazwyczaj byÅ‚ wówczas Å›nieg) i ruszaÅ‚ w odwiedziny do bliższej i dalszej rodziny. Wierzono bowiem, że czym dalej zajedzie siÄ™ w goÅ›ci i czym dÅ‚użej bÄ™dzie siÄ™ wesoÅ‚o bawiÅ‚o, tym dÅ‚uższy i wiÄ™kszy len uroÅ›nie.
Kto dziÅ› o tym pamiÄ™ta? Lnu już prawie nikt nie uprawia. Tylko starsi ludzie pokazujÄ… jeszcze zardzewiaÅ‚e narzÄ™dzia, opowiadajÄ…c o tym, jak kiedyÅ› len siÄ™ rwaÅ‚o, jak trzeba byÅ‚o dziewczyny w czasie roboty nalewkÄ… czÄ™stować, by robota „paliÅ‚a siÄ™”.
JadÄ…c w goÅ›ci, wskazane byÅ‚o wywrócić siÄ™ kilka razy w puszysty Å›nieg. ByÅ‚ to znak, że len bÄ™dzie lepiej siÄ™ czesaÅ‚. TaÅ„czono zaÅ› i Å›piewano całą noc. MÅ‚odzież wyciÄ…gaÅ‚a w zapusty maski, patelnie, garnki, ubieraÅ‚a siÄ™ w stare ubrania. JeździÅ‚a od wsi do wsi, brzÄ™czÄ…c, haÅ‚asujÄ…c, by byÅ‚o sÅ‚ychać z daleka.
Naturalne witaminy
Na wschodnich kresach RP, starsi przed postem spieszyli z mÅ‚óckÄ…. Wykonywano jÄ… wówczas cepami. Mężczyźni nie na darmo tak siÄ™ spieszyli. Post byÅ‚ bowiem prawdziwym postem i nie mieliby siÅ‚y podoÅ‚ać mÅ‚ócce. Inna sprawa, że jedzenie byÅ‚o bardzo urozmaicone. Po zapustach naród spaÅ‚ dÅ‚ugo. Wstawano okoÅ‚o poÅ‚udnia. Gospodyni stawiaÅ‚a na stóÅ‚ kapustÄ™, ziemniaki. Wszystkim smakowaÅ‚ szaÅ‚amok. Prosta potrawa: woda z pokrojonÄ… cebulÄ…. Przez caÅ‚y pozapustowy tydzieÅ„ menu byÅ‚o urozmaicone: kasza z grochu. Buraki, kapusta. Olej rolnicy mieli swój. Wyciskano go z lnu. Na takim oleju pieczono placki. Bogatszy jechaÅ‚ do miasteczka i kupowaÅ‚ u Å»yda kilo Å›ledzi za 19 groszy. Handlarz czasami sam objeżdżaÅ‚ wioski. SprzedawaÅ‚ Å›ledzi, garnki. W zamian braÅ‚ stare ubrania, jajka. Witamin dostarczaÅ‚a marchew, brukiew. Pożywne też byÅ‚y suszone grzyby.
WYG
Na fot: Litewskie zapusty








