W Marianowie koło Łomży rozstrzygnięty został finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Do walki o prestiżową nagrodę „Perła” podczas wrześniowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu staną:
- Kawał Mięcha – firma Dażynka - Nadbużańskie Smaki, Rotki (gm. Drohiczyn)
- Kapusta kiszona w główkach – KGW Przystawańce (gm. Puńsk)
- Mrowisko – firma Raguolis, Puńsk
- Ciasto rabarbarowe – KGW w Radziłowie
- Nalewka z czarnej porzeczki – KGW Ruda (gm. Krypno)
- Podlaskie hałuszki – Barbara Andrejuk
- Kiszka ziemniaczana z krwią – Koło Gospodyń Wiejskich "Zielona Dolina" w Moszczonie Królewskiej (gm. Mielnik)
- Raczanka i Babie Uszy z Okrasą i Sosem Pokrzywowym – KGW Sami Swoi z Filipowa.
W kategorii urzędu marszałkowskiego „Od pola do stołu” zwyciężyła Zagroda Pod Lasem Koźliki (gm. Zabłudów) za wyroby z mleka owczego.
Za najlepszą potrawę regionalną komisja uznała dzieło KGW Sami Swoi z Filipowa.
Koło Gospodyń Wiejskich z Klejw (gm. Sejny) zajęło II miejsce w kategorii potrawa natomiast Pani Sołtys Ewa została wyróżniona za produkt - sękacz.
Źródło i fot: UMWP, KGW Kleve Klejwy








