31.08.2025

Raczanka i babie uszy z Filipowa, mrowisko i kapusta kiszona w główkach przysmakami regionu

W Marianowie koło Łomży rozstrzygnięty został finał wojewódzki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Do walki o prestiżową nagrodę „Perła” podczas wrześniowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu staną:

- Kawał Mięcha – firma Dażynka - Nadbużańskie Smaki, Rotki (gm. Drohiczyn)

- Kapusta kiszona w główkach – KGW Przystawańce (gm. Puńsk)

- Mrowisko – firma Raguolis, Puńsk

- Ciasto rabarbarowe – KGW w Radziłowie

- Nalewka z czarnej porzeczki – KGW Ruda (gm. Krypno)

- Podlaskie hałuszki – Barbara Andrejuk

- Kiszka ziemniaczana z krwią – Koło Gospodyń Wiejskich "Zielona Dolina" w Moszczonie Królewskiej (gm. Mielnik)

- Raczanka i Babie Uszy z Okrasą i Sosem Pokrzywowym – KGW Sami Swoi z Filipowa.

W kategorii urzędu marszałkowskiego „Od pola do stołu” zwyciężyła Zagroda Pod Lasem Koźliki (gm. Zabłudów) za wyroby z mleka owczego.

Za najlepszą potrawę regionalną komisja uznała dzieło KGW Sami Swoi z Filipowa.

Koło Gospodyń Wiejskich z Klejw (gm. Sejny) zajęło II miejsce w kategorii potrawa natomiast  Pani Sołtys Ewa została wyróżniona za produkt - sękacz.

Źródło i fot: UMWP, KGW Kleve Klejwy

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
12.07.2025 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.2226 4.3080
USD 0.00% 3.6134 3.6864
GBP 0.00% 4.8314 4.9290
CHF 0.00% 4.5222 4.6136
06.12.2025

ładowarka JCB

Dodaj nowe ogoszenie