22.08.2013

Smaki nie tylko Suwalszczyny

 Dzisiaj w BiaÅ‚ymstoku odbyÅ‚a siÄ™ XIII edycja finaÅ‚u wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

 

Jak informuje portal wroptapodlasia.pl w tym roku w konkursie bierze udziaÅ‚ 78 wystawców, którzy zaprezentujÄ… 123 produkty. WyÅ‚onione w konkursie najciekawsze produkty tradycyjne reprezntować bÄ™dÄ… województwo w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra FOOD w Poznaniu. 

 

Być może niektóre dołączą do zarejestrowanych w województwie podlaskim produktów tradycyjnych takich jak, między innymi: Ser z Wiżajn, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kindziuk z Puńska, Miód z Sejneńszczyzny, Mrowisko czy też Makowiec z Ejszeryszek.

 

Rywalizacja toczy się w następujących kategoriach:


I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (4 pierwsze + 2 wyróżnienia)

Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (4 pierwsze +2 wyróżnienia)
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne (2 pierwsze +2 wyróżnienia)
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). (1 pierwsze +2 wyróżnienia)

 

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Zapraszamy na relację na żywo


Aluron CMC Warta Zawiercie


Ślepsk Malow Suwałki

06.12.2025
12:30

Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
12.05.2025 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.2226 4.3080
USD 0.00% 3.6134 3.6864
GBP 0.00% 4.8314 4.9290
CHF 0.00% 4.5222 4.6136
04.12.2025

SZUKAM PRACY

Dodaj nowe og³oszenie