Dzisiaj w BiaÅ‚ymstoku odbyÅ‚a siÄ™ XIII edycja finaÅ‚u wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Jak informuje portal wroptapodlasia.pl w tym roku w
konkursie bierze udział 78 wystawców, którzy zaprezentują 123 produkty. Wyłonione w konkursie najciekawsze produkty tradycyjne reprezntować będą
województwo w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra FOOD w
Poznaniu.
Być może niektóre dołączą do zarejestrowanych w województwie podlaskim produktów tradycyjnych takich jak, między innymi: Ser z Wiżajn, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kindziuk z Puńska, Miód z Sejneńszczyzny, Mrowisko czy też Makowiec z Ejszeryszek.
Rywalizacja toczy się w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (4 pierwsze + 2 wyróżnienia)
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (4 pierwsze +2 wyróżnienia)
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne (2 pierwsze +2 wyróżnienia)
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). (1 pierwsze +2 wyróżnienia)