Jedna z najciekawszych imprez kulinarnych w kraju miała miejsce na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Przy okazji Targów Smaki Regionów odbyÅ‚ siÄ™ Wielki FinaÅ‚ XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, czyli wrÄ™czenie prestiżowych nagród „PerÅ‚a 2023”.
Podlaskim kulinariom przyznano w tym roku rekordowÄ… ilość statuetek, bo aż siedem, które wrÄ™czaÅ‚a Izabela Byszewska, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Nagrody otrzymały następujące produkty:
1. Korona weselna - Zakładu Mięsnego sp. j. Dyczewscy - Rafał Dyczewski z Suwałk.
Rok zaÅ‚ożenia firmy - 1994 r., ale rodzina Dyczewskich z tÄ… branżą jest zwiÄ…zana od lat 70-tych ub. wieku. RafaÅ‚ Dyczewski, który po rodzicach odziedziczyÅ‚ zakÅ‚ad, do dziÅ› korzysta z rysunków i receptur skrzÄ™tnie notowanych przez nich w zeszytach.
Hitem roku 2022 okazaÅ‚a siÄ™ „Korona weselna”. Podczas wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zdobyÅ‚a I miejsce!
– Szef odnalazÅ‚ przepis razem z rysunkiem w zeszytach swojego taty. NamówiÅ‚am go wiÄ™c, abyÅ›my to zrobili i wystartowali w konkursie – opowiadaÅ‚a dla portalu podlaskie.eu Elżbieta Anielak, pracownica masarni i jej przedstawicielka podczas konkursowych zmagaÅ„ w Augustowie. – Bardzo siÄ™ cieszymy, że nasza „korona” otrzymaÅ‚a takÄ… nagrodÄ™. Po konkursie wprowadziliÅ›my jÄ… do sprzedaży i naprawdÄ™ jest hitem. Ludzie zamawiajÄ… jÄ… na uroczystoÅ›ci rodzinne, spotkania okolicznoÅ›ciowe i firmowe. Jest okazaÅ‚a, robi wrażenie, ale przede wszystkim jest przepyszna! – zachwalaÅ‚a.
W lipcu 2023 roku, podczas Podlaskiego finaÅ‚ konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, wÅ›ród wyróżnionych znalazÅ‚a m.in. Korona weselna - ZakÅ‚adu MiÄ™snego sp. j. Dyczewscy - RafaÅ‚ Dyczewski z SuwaÅ‚k oraz, Mrowisko - „Skruzdelynas” – „Reni Ciasta Domowe” Reginy Pik z PuÅ„ska.
Teraz obie firmy ostaÅ‚y nagrodzone podczas Wielkiego FinaÅ‚u XXII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, czyli wrÄ™czenia prestiżowych nagród „PerÅ‚a 2023”.
2. Mrowisko/ Skruzdelynas - Regina Pik, „Reni Ciasta Domowe”
PierwszÄ… „Perłę” – kulinarnÄ…, najwyższÄ… nagrodÄ™ w ogólnopolskim konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów” – zdobyÅ‚a w 2013 r. za tort francuski Napoleon, drugÄ… - w 2016 r. - za sÄ™kacza. W 2022 r. w etapie wojewódzkim tegoż konkursu zajęła I miejsce w kategorii ciasta: za mrowisko. Teraz mrowisko zostaÅ‚o docenione także na szczeblu krajowym.
Pani Regina ma caÅ‚e zeszyty zapisane recepturami od babci, mamy, wujenki i teÅ›ciowej. Choć kulinarnÄ… pasjÄ… zaraziÅ‚a jÄ… przede wszystkim babcia. ByÅ‚a nieformalnÄ… firmÄ… cateringowÄ…, bo kiedy trzeba byÅ‚o przygotować wesele, zajmowaÅ‚a siÄ™ organizacjÄ… wszystkiego: od Å›winiobicia, poprzez gotowanie, pieczenie i dekoracje. Pani Regina – spoÅ›ród czwórki swojego rodzeÅ„stwa – najczęściej byÅ‚a przez babciÄ™ wybierana do pomocy w kuchni.
Pomagała też swojej wujence, specjalistce od sękaczy.
Przepis na tort „Napoleonas” pani Regina otrzymaÅ‚a od swojej babci, a ta od swojej. To ciasto bardzo pracochÅ‚onne, jego zrobienie zajmuje dwa dni. Warstwy ciasta francuskiego przekÅ‚ada siÄ™ masÄ… z masÅ‚a Å›mietanowego oraz kisielu z suszonych moreli. Inne torty przygotowuje na imieniny, inne na urodziny, a jeszcze inne na komunie czy wesela.
Regina Pik wypieka m.in. mrowiska, rogaliki francuskie, różne rodzaje serników, rosa, makowiec japoÅ„ski z jabÅ‚kami, Å›mietanowiec, domek Baby Jagi…
3. Jaziowe nóżki – KGW w RadziÅ‚owie
4. Miód znad Buga – Tadeusz Kruszewski, „Pasieka Majowa”
5.Podlaski kisiel owsiany – Helena Koroluk, Stowarzyszenie „Moszczonka” w Moszczonie PaÅ„skiej
6. Wigilijne pÄ…czki z kapustÄ… – Marta Grygoruk, KGW „HoÅ‚odzianki”
7.Perłą za „Danie” nagrodzono Safor + pierogi ze szczupakiem – KGW w RadziÅ‚owie
Osiemdziesiąt Pereł dla Podlasia
Podlaski OÅ›rodek Doradztwa Rolniczego w ramach promowania podlaskich produktów regionalnych, wspóÅ‚pracuje od poczÄ…tku konkursu z organizatorami oraz wspiera merytorycznie i organizacyjnie rodzimych producentów. Także w roku bieżącym zorganizowaÅ‚ wyjazd na tÄ™ uroczystość, dziÄ™ki czemu umożliwiÅ‚ nagrodzonym wytwórcom osobiste odebranie statuetek „PerÅ‚a 2023”.
Nagradzane byÅ‚y produkty i dania z caÅ‚ej Polski, a łączna ilość przyznanych PereÅ‚ wynosiÅ‚a 80. Po uroczystoÅ›ci, uczestnicy mieli możliwość obejrzenia wszystkich eksponowanych kulinariów i posmakowania ich. ByÅ‚a to Å›wietna okazja do poznania smaków z innych regionów oraz wymiany przepisów.
WYG
ŹródÅ‚a i fot: Joanna Czarkowska - PODR; podlaskie.eu; UG PuÅ„sk










