01.04.2016

Żeberka imbirowe i polędwiczka. W ZS nr 4 gotowali z Marcinem Budynkiem [zdjęcia]

Dwadzieścioro uczniów Zespołu Szkół nr 4 w Suwałkach (tak zwanego „ekonomiaka”) miało niepowtarzalną okazję gotować pod okiem kulinarnego mistrza – Marcina Budynka.

Już po raz drugi w szkole odbył się program szkoleniowy realizowany przez Związek „Polskie Mięso”. W ubiegłym roku szkolnym uczniowie poznawali walory smakowe i sposoby obróbki drobiu, w tym roku „bohaterką” warsztatów kulinarnych była wieprzowina. Szkolenie składało się z dwóch część: teoretycznej i praktycznej.

- W wykładach wzięło udział około pięćdziesięciu uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Dowiedzieli się m.in. jaką wieprzowinę najlepiej kupować, po czym poznać, że mięso jest najwyższej jakości, jak je przechowywać i peklować – mówi Lucyna Poczobut, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół nr 4 w Suwałkach.

Po teorii przyszedł czas na zajęcia praktyczne. Dwadzieścioro uczniów, podzielonych na dwie grupy, dusiło, gotowało i piekło pod okiem samego mistrza. Powstały naprawdę wymyślne, pięknie podane i przede wszystkim bardzo smaczne potrawy, m.in. żeberka miodowo – imbirowe z pieczonymi buraczkami, wędzonymi śliwkami oraz kremem z rukwi wodnej i ziemniaków, mini burgery czy marynowana polędwiczka wieprzowa z fondue z młodej sałaty rzymskiej z dodatkiem koziego sera.

- Pan Budynek nie szczędził fachowych porad. Chętnie odpowiadał na wszystkie pytania, cierpliwie tłumaczył i opisywał poszczególne etapy tworzenia potrawy. Mamy w pełni wyposażoną kuchnię, której nie powstydziłaby się dobra restauracja, dlatego też wszystkie niezbędne akcesoria mieliśmy na miejscu. Nie posiadaliśmy jedynie pakowarki próżniowej, ale już wcześniej ekipa kulinarna pana Budynka o nią zapytała i po prostu przywieźli ją ze sobą – opowiada Poczobut.

Podkreśla, że wspólne gotowanie z kucharzem znanym również ze szklanego ekranu było niezwykle miłe i sympatyczne.

- Jestem bardzo zadowolona i dumna z uczniów. Widać, że zainteresowali się gotowaniem, ze to bardzo lubią. Podobne warsztaty chcielibyśmy zorganizować także w przyszłości. Poprosimy pana Budynka o potrawy z ryb i wołowiny – planuje.

 

(just)

Zdjęcia: Izabela Klahs-Malinowska

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
12.08.2025 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.2226 4.3080
USD 0.00% 3.6134 3.6864
GBP 0.00% 4.8314 4.9290
CHF 0.00% 4.5222 4.6136
06.12.2025

ładowarka JCB

Dodaj nowe ogoszenie