Badanie jakości żywności, jej składu chemicznego, znakowanie produktów spożywczych czy wymagania prawne rolniczego handlu detalicznego to główne punkty seminarium naukowego, które odbyło się w piątek w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Suwałkach.
Wśród zaproszonych gości byli przedstawiciele instytucji i firm z branży rolniczej i żywieniowej i przede wszystkim uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z Suwałk i okolic (Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach, Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku, oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach).
- Na wszystkich zainteresowanych czekała część wykładowa, w której prelegentami byli dr inż. Bernard Maciulewski, dr inż. Joanna Szaciło oraz mgr inż. Adam Rubin, dyskusje oraz zwiedzanie laboratoriów chemii spożywczej Centrum Transferu Technologii oraz laboratoriów Wydziału Politechnicznego - informuje dawid Harasim, rzecznik prasowy Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Suwałkach.
Seminarium było też okazją do zaprezentowania oferty nowego kierunku, który od przyszłego roku akademickiego ruszy w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Suwałkach – mowa o PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWIE SUROWCÓW ROLNICZYCH.