06.07.2017

Konkurs Podlaskiej AgroLigi 2017. Wśród laureatów rolnicy z Koniecboru i Oszkiń

W Podlaskim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się podsumowanie Konkursu Podlaskiej AgroLigi 2017. Laureatami zostali m..in..Marzena i Jan Siękowscy z Koniecboru koło Raczek i Rajmund Szlaużys ze wsi Oszkinie w gminie Puńsk.

W podsumowaniu wzięli udział m.in. wojewoda podlaski Bohdan Paszkowski oraz marszałek województwa podlaskiego Jerzy Leszczyński, którzy wręczyli nagrody dla Mistrzów, Wicemistrzów i Laureatów tegorocznej edycji konkursu.

Konkurs AgroLigi wyłania i promuje najlepszych rolników oraz firmy z branży rolno-spożywczej. O tytuł mistrzów ubiegają się gospodarstwa i firmy, które są wzorowo zarządzane pod względem ekonomicznym i inwestycyjnym. Konkurs zorganizował Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, a wspierają go Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Podlaski Urząd Wojewódzki.

O tytuł mistrza ubiegało się w br.8 gospodarstw i 5 firm z dokończonymi inwestycjami - rentowne, z płynnością finansową, zadbane, ale też takie, których efektywność produkcji i wyniki wyróżniają je w skali województwa i kraju.

Tegorocznymi zwycięzcami Podlaskiej AgroLigi 2017 zostali:

- w kategorii rolnicy: Wioletta i Radosław Budlewscy (Wojny Pietrasze, gm. Szepietowo, powiat wysokomazowiecki)

Wioletta i Radosław Budlewscy prowadzą gospodarstwo ukierunkowane na produkcję trzody chlewnej w cyklu zamkniętym.

W chowie trzody chlewnej gospodarstwo przestrzega zasad bioasekuracji, zachowując wysokie standardy dotyczące wymagań dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Również jest bardzo dobrze zorganizowane i wyposażone w funkcjonalne budynki gospodarcze przystosowane do produkcji trzody chlewnej. W uprawie roli stosują nowoczesne metody uprawy z wykorzystaniem maszyn do bezorkowej uprawy jak również agregat do siewu bezpośredniego. Dawki nawozów mineralnych są zbilansowane na podstawie przeprowadzonej analizy zasobności gleby, a ochrona roślin uprawnych jest prowadzona zgodnie z zasadami integrowanej ochrony.

- w kategorii firma: „Karczma pod Sokołem” i sklep „Pod Sokołem” (Sokółka)

Firma „Pod Sokołem” prowadzona jest przez Izabelę i Łukasza Ancypo.

Właściciele zajmują się produkcją tradycyjnych wyrobów mięsnych typu premium przygotowywanych zgodnie ze staropolską recepturą, mięsiwa, kiełbasy, pasztety, rolady, jak również szeroko pojęty garmaż.

Wysoką jakość produktów potwierdzają zdobyte nagrody, m.in: wyroby zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, są laureatami prestiżowych nagród takich jak Podlaska Marka Roku i "Perła" przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Firma została doceniona w najbardziej prestiżowych konkursach w Polsce, m.in. „Najlepsza restauracja województwa podlaskiego w 2015 roku”, „Najlepsza karczma w Polsce w 2016 roku” nagroda Poland 100 Best Restaurant. Po raz trzeci z rzędu w 2017 roku została wpisana do przewodnika Glaut&Millau.

Równorzędne tytuły Laureata Podlaskiej Agroligi 2017 otrzymały gospodarstwa:

- Jolanty i Antoniego oraz Michała Mateusza i Łukasza Jagłowskich z miejscowości Ponizie w gm. Augustów

- Rajmunda Szlaużysa ze wsi Oszkinie, gm. Puńsk

- Marzeny i Jana Siękowskich z Koniecbór, gm. Raczki

- Małgorzaty i Jana Pruszyńskich, Pruszanka Stara, gm. Brańsk

- Karoliny i Radosława Mieczkowskich, Wilamówka, gm. Trzcianne

 

 

                                     Jolanta, Antoni oraz Michał, Mateusz i Łukasz Jagłowscy Ponizie, gm Augustów, powiat augustowski.                                                         Fot. PODR

Jolanta i Antoni Jagłowscy wraz z synami Michałem, Mateuszem i Łukaszem prowadzą gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji kurczaka brojlera. Roczna produkcja towarowa to 780 tysięcy sztuk.

Całkowita powierzchnia gospodarstwa to 118 ha. Rolnicy prowadzoną produkcję roślinną dostosowaną do potrzeb żywieniowych drobiu. Uprawiają 66 ha pszenicy jarej i ozimej, 46 ha pszenżyta ozimego i 3 ha użytków zielonych. Stosują kwalifikowany materiał siewny. Precyzyjne dawkowanie nawozów i środków ochrony roślin jak również kompleksowa ochrona roślin pozwala uzyskiwać bardzo wysokie plony, które kształtują się na poziomie 70-80 dt/ha.

Produkcja drobiu prowadzona jest w 5 kurnikach o łącznej powierzchni 7 tys. m2wyposażonych w automatyczne linie technologiczne pojenia i karmienia drobiu. W gospodarstwie znajduje się również 7 silosów paszowych zintegrowanych z liniami paszowymi, w pełni zautomatyzowana mieszalnia pasz z kompleksem silosów wraz z koszem przyjęciowym na zboże i podajnikiem kubełkowym. W mieszalni znajduje się również suszarnia zbożowa o wydajności 5 t/h i 3 silosy przyjęciowe.

Ciągniki i maszyny rolnicze po skończonych pracach odstawiane są do specjalnie przeznaczonych wiat i garaży.

Pomimo ogromu prac w codziennym prowadzeniu gospodarstwa rolnicy znajdują jeszcze czas na działalność społeczną. Pani Jolanta jest radną Rady Gminy Augustów, pan Antoni jest sołtysem wsi i członkiem Związku Hodowców Drobiu.

Gospodarstwo Jolanty i Antoniego Jagłowskich jest jedyne w powiecie augustowskim, które zajmuje się produkcją brojlerów kurzych. Wielkość, zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w produkcji i dynamika rozwoju gospodarstwa wyróżnia je spośród innych w powiecie.

 

 

                                     Rajmund Szlaużys fot. PODR w Szepietowie

Rajmund Szlaużys ze wsi Oszkinie w gminie Puńsk jest młodym i wykształconym rolnikiem. Po ukończeniu Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Suwałkach na kierunku agronomia podjął studia magisterskie w Wyższej Szkole Agrobiznesu w Łomży na Wydziale Rolnictwa.

 Od 2014 roku prowadzi gospodarstwo rolne odziedziczone po rodzicach. Specjalizujące się w produkcji mleka.

Powierzchnia gospodarstwa wynosi 66 ha, w tym 32 ha stanowią grunty dzierżawione. Produkcja roślinna i struktura zasiewów podporządkowana jest pod potrzeby żywieniowe zwierząt. Stado bydła liczy 110 sztuk, w tym 70 krów mlecznych o średniej wydajności 7980 litrów. Mleko sprzedawane jest do SM Mlekpol w Grajewie. W 2016 r. sprzedano 460 tys. litrów, wszystkie w klasie ekstra. Bydło utrzymywane jest w oborze wolno stanowiskowej, żywione kiszonkami z kukurydzy i sianokiszonkami. Rolnik posiada nowoczesną oborę, w której stado krów jest zarządzane poprzez system komputerowy dawkujący paszę treściwą, oceniający wydajność krów oraz wykrywający ruję. Gospodarstwo spełnia wymogi dobrostanu i ochrony środowiska oraz BHP.

 

Marzena i Jan Siękowcy, Koniecbór, gmina Raczki, powiat suwalski

                                        Marzena i Jan Siękowcy fot PODR

Marzena i Jan Siękowscy prowadzą od 26 lat 20-hektarowe gospodarstwo. Głównym kierunkiem produkcji jest chów indyków rzeźnych. Historia z drobiem zaczęła się od chowu gęsi. Chów gęsi był sezonowy i bardzo wymagający, jednocześnie uciążliwy dla okolicy. Hałas i czasochłonność oraz coraz mniejsza opłacalność były przyczyną, iż gospodarze zmienili gatunek drobiu z gęsi na indyki. Gospodyni kupuje pisklęta indycze o wadze 200 g i odchowuje do wagi 9-11 kg. Przed każdą dostawą partii piskląt indyczych przygotowuje pomieszczenia do zasiedlenia – wszystko jest myte gorącą wodą z detergentem przed bakteriami i grzybami. Jest to bardzo ważne przy odchowie małych piskląt, które jeszcze mają małą odporność.

Wiele czynników wpływa na efekt ekonomiczny między innymi: żywienie, wentylacja, oświetlenie. Przed przerwą w dostawie energii elektrycznej zabezpiecza własny agregat prądotwórczy.

Chów indyków, wymaga dużego nakładu pracy, ale jej opłacalność do niedawna dawała zadowolenie gospodarzom. Sytuacja, która w ostatnim czasie wynikła z rozprzestrzenieniem wirusa ptasiej grypy spowodowała zahamowanie rozwoju. Państwo Siękowscy są dobrej myśli, wierzą, że wszystko wróci do normy i nadal będą cieszyć się z produkcji indyków rzeźnych.

Wojewoda podlaski w trakcie konkursu wręczył również wielu rolnikom odznaczenie nadane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

WYG

Źródła: Wrota Podlasia, Podlaski Urząd Wojewódzki, PODR Szepietowie

Fot. PUW, PODR

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
26.04.2024

ostrzenie pił

Dodaj nowe ogoszenie