Nagrodę Perła 2025 wręczono podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu 27 września 2025 r., a nominowane produkty wyłoniono w Regionalnych Selekcjach do Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Wśród nominowanych do ogólnopolskiej nagrody znalazły się produkty z różnych regionów Polski, w tym i z naszego.
„Perły” otrzymały m.in.:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Sami Swoi” z Filipowa za Raczankę i Babie Uszy z Okrasą i Sosem Pokrzywowym.
- Koło Gospodyń Wiejskich Przystawańce za kapustę kiszoną w główkach,
- firma państwa Szupszyńskich z Puńska „Raguolis” za mrowisko
Przypominamy, że w 2024 roku firma „Raguolis” Aldony Szupszyńskiej tryumfowała w tym konkursie z rogalikami Dzukeliai, razem z piekarnią państwa Mroczkowskich za chleb motules (babciny)
- Spółdzielnia Mleczarska z Olecka za ser edamski.
Serdecznie gratulujemy!
Nagrodę Perła przyznaje Krajowa Kapituła Konkursu w ramach ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów".
Nagrody wręczał minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski.
- Dzisiejsze wydarzenie to piękne święto produktu lokalnego i regionalnego. Dziękuję wszystkim producentom i przetwórcom, którzy swoją pracą budują siłę polskiej żywności - to dzięki nim produkty rolno-spożywcze stanowią już 15 proc. naszego eksportu. Niech polska żywność będzie naszą chlubą - powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski podczas Targów Smaki Regionów” w Poznaniu.
– To niezwykle ważne wydarzenie, które pokazuje siłę i różnorodność polskiej żywności. Dzięki takim inicjatywom możemy promować nasze produkty i tradycje kulinarne – podkreślił minister.
– Gratuluję wszystkim nagrodzonym. To ciężka praca, która jest dostrzegana i doceniana. Kiedy odwiedzam stoiska na różnych wydarzeniach, widzę, z jaką dumą producenci prezentują swoje medale i dyplomy – mówił szef resortu rolnictwa.
Podczas gali konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – z inicjatywy Marszałka Województwa Wielkopolskiego – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego uhonorowała także ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stefana Krajewskiego, wręczając mu Klucz do Polskiej Spiżarni.
WYG
Źródła: MRiRW; Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego;
PODR; KGW Sami Swoi z Filipowa








