Dzięki projektowi dofinansowanemu przez Unię Europejską, uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im Staszica w Sejnach przez dwa tygodnie praktykowali we Francji.
Smaczna nauka
ByÅ‚ to czas poÅ›wiÄ™cony m.in. na zgłębianie tajników zarzÄ…dzania uprawami oraz wÅ‚aÅ›ciwÄ… organizacjÄ™ pracy w kuchni. Przyszli technicy mechanizacji rolnictwa poznali regulacje dotyczÄ…ce prowadzenia gospodarstwa rolnego, kontrolowania procesów produkcji, a uczniowie gastronomii zgłębili tajniki przechowywania żywnoÅ›ci i organizacji magazynu. NajwiÄ™cej satysfakcji przyniosÅ‚o im przygotowywanie pierwszych potraw pod okiem profesjonalistów.
To była naprawdę smaczna nauka!
Efektywne zarzÄ…dzanie i ..relaks
Był też dzień efektywnego zarządzania: od kontroli cykli produkcyjnych w rolnictwie po mistrzowskie krojenie i przyprawianie potraw w gastronomii. Każdy dzień to krok bliżej profesjonalizmu.
A potem - czas relaksu i poznawania urokliwych miejsc Lazurowego Wybrzeża. Sobota upÅ‚ynęła na zwiedzaniu ksiÄ™stwa Monako i Å›redniowiecznego miasteczka Èze, a także peÅ‚na wrażeÅ„ poznawczych podróż do Parku Natury w miejscowoÅ›ci Verdon, w którym znajduje siÄ™ unikatowy, urokliwy kanion. Nie mogÅ‚o zabraknąć kÄ…pieli w Morzu Åšródziemnym. Zmagania z morskÄ… falÄ… przyniosÅ‚y dużo uciechy i radoÅ›ci.
Planowanie i koordynacja
Kolejne dwa dni praktyk we Francji upÅ‚ynęły pod hasÅ‚em „Planowanie i koordynacja”. Uczniowie technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki rozwijali swoje umiejÄ™tnoÅ›ci w planowaniu produkcji roÅ›linnej oraz doskonalili sposoby efektywnego wykorzystania zasobów. W gastronomii natomiast mÅ‚odzież przygotowywaÅ‚a potrawy miÄ™sne, ryby i owoce morza. Uczniowie zgłębiali nowe technologie i pod okiem profesjonalistów uczyli siÄ™ obsÅ‚ugi klienta i serwowania daÅ„.
W wolnej popoÅ‚udniowej chwili odwiedzili fabrykÄ™ perfum w miejscowoÅ›ci Grasse. MÅ‚odzież mogÅ‚a naocznie zaobserwować proces produkcji niezwykÅ‚ych perfum, których renoma jest uznana na caÅ‚ym Å›wiecie. Dodatkowym atutem wycieczki byÅ‚a możliwość zakupu wybranej perfumy.
Identyfikacja usterek
Ostatnie dni praktyk to czas na precyzyjne umiejÄ™tnoÅ›ci – identyfikacjÄ™ usterek i ich naprawÄ™ w rolnictwie oraz projektowanie stoÅ‚ów i przygotowanie napojów w gastronomii.
…i na czerwonym dywanie
Oprócz codziennej praktyki byÅ‚ to też czas niezwykÅ‚ej podróży w Å›wiat filmowych prestiżowych nagród, które sÄ… wrÄ™czane w Cannes. W tej europejskiej stolicy filmu każdy uczestnik miaÅ‚ możliwość choć na chwilÄ™ poczuć siÄ™ gwiazdÄ… na tzw. „czerwonym dywanie”. Oprócz Cannes uczniowie zwiedzali także NiceÄ™, urokliwe, piÄ…te co do wielkoÅ›ci, miasto Francji, które zachwyciÅ‚o ich swojÄ… urbanistykÄ…, poÅ‚ożeniem i piÄ™knem Å›ródziemnomorskiej przyrody.
Bez wątpienia był to dobrze spędzony czas. Nabyte doświadczenia na pewno przydadzą się i w dalszej nauce, i w przyszłym zawodowym życiu.
ŹródÅ‚o i fot: ZespóÅ‚ SzkóÅ‚ Centrum KsztaÅ‚cenia Rolniczego im Staszica w Sejnach
Opr. WYG










