Dzięki projektowi dofinansowanemu przez Unię Europejską, uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im Staszica w Sejnach przez dwa tygodnie praktykowali we Francji.
Smaczna nauka
Był to czas poświęcony m.in. na zgłębianie tajników zarządzania uprawami oraz właściwą organizację pracy w kuchni. Przyszli technicy mechanizacji rolnictwa poznali regulacje dotyczące prowadzenia gospodarstwa rolnego, kontrolowania procesów produkcji, a uczniowie gastronomii zgłębili tajniki przechowywania żywności i organizacji magazynu. Najwięcej satysfakcji przyniosło im przygotowywanie pierwszych potraw pod okiem profesjonalistów.
To była naprawdę smaczna nauka!
Efektywne zarządzanie i ..relaks
Był też dzień efektywnego zarządzania: od kontroli cykli produkcyjnych w rolnictwie po mistrzowskie krojenie i przyprawianie potraw w gastronomii. Każdy dzień to krok bliżej profesjonalizmu.
A potem - czas relaksu i poznawania urokliwych miejsc Lazurowego Wybrzeża. Sobota upłynęła na zwiedzaniu księstwa Monako i średniowiecznego miasteczka Èze, a także pełna wrażeń poznawczych podróż do Parku Natury w miejscowości Verdon, w którym znajduje się unikatowy, urokliwy kanion. Nie mogło zabraknąć kąpieli w Morzu Śródziemnym. Zmagania z morską falą przyniosły dużo uciechy i radości.
Planowanie i koordynacja
Kolejne dwa dni praktyk we Francji upłynęły pod hasłem „Planowanie i koordynacja”. Uczniowie technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki rozwijali swoje umiejętności w planowaniu produkcji roślinnej oraz doskonalili sposoby efektywnego wykorzystania zasobów. W gastronomii natomiast młodzież przygotowywała potrawy mięsne, ryby i owoce morza. Uczniowie zgłębiali nowe technologie i pod okiem profesjonalistów uczyli się obsługi klienta i serwowania dań.
W wolnej popołudniowej chwili odwiedzili fabrykę perfum w miejscowości Grasse. Młodzież mogła naocznie zaobserwować proces produkcji niezwykłych perfum, których renoma jest uznana na całym świecie. Dodatkowym atutem wycieczki była możliwość zakupu wybranej perfumy.
Identyfikacja usterek
Ostatnie dni praktyk to czas na precyzyjne umiejętności – identyfikację usterek i ich naprawę w rolnictwie oraz projektowanie stołów i przygotowanie napojów w gastronomii.
…i na czerwonym dywanie
Oprócz codziennej praktyki był to też czas niezwykłej podróży w świat filmowych prestiżowych nagród, które są wręczane w Cannes. W tej europejskiej stolicy filmu każdy uczestnik miał możliwość choć na chwilę poczuć się gwiazdą na tzw. „czerwonym dywanie”. Oprócz Cannes uczniowie zwiedzali także Niceę, urokliwe, piąte co do wielkości, miasto Francji, które zachwyciło ich swoją urbanistyką, położeniem i pięknem śródziemnomorskiej przyrody.
Bez wątpienia był to dobrze spędzony czas. Nabyte doświadczenia na pewno przydadzą się i w dalszej nauce, i w przyszłym zawodowym życiu.
Źródło i fot: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im Staszica w Sejnach
Opr. WYG