Tym razem zwycięzcami szkolnych eliminacji zostali: Maksymilian Mackiewicz oraz Igor Chmielewski, uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego (CKR) w Suwałkach.
W konkursie wzięło udział 6 młodych kucharzy. W wydarzeniu uczestniczył Bogdan Dyjuk, członek zarządu.
Zwycięzcy to uczniowie klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych.
– Konkurs byÅ‚ bardzo fajny. Wszystko poszÅ‚o zgodnie z planem. DziÄ™kujemy komisji konkursowej, że nasze umiejÄ™tnoÅ›ci zostaÅ‚y docenione.– mówiÅ‚ Maksymilian Mackiewicz ze zwyciÄ™skiej drużyny.
Igor Chmielewski dodaje, że zdecydowali siÄ™ spróbować swoich siÅ‚ w tym konkursie już po raz drugi.
– W ubiegÅ‚ym roku naprawdÄ™ mieliÅ›my duże szanse na zdobyci epodium. MyÅ›lÄ™, że w tym roku nam siÄ™ uda – mów iz wiarÄ… w sukces uczeÅ„ suwalskiej szkoÅ‚y Å›redniej.
Agata Drywulska - Bartyzel jako opiekun uczniów i nauczyciel przedmiotów zawodowych zapewniÅ‚a, że bÄ™dzie wraz ze swoimi podopiecznymi dalej doskonalić dania, bo jej uczniowie chcÄ… powalczyć o najwyższÄ… stawkÄ™ jakÄ… jest wygrana finaÅ‚u.
W konkursie mogli wziąć udziaÅ‚ nie tylko ci, którzy najlepiej gotujÄ…, ale również kreatywnie i estetycznie potrafiÄ… prezentować dania. Podobnie jak w poprzednich etapach także i tym razem zadanie konkursowe polegaÅ‚o na przygotowaniu dwóch daÅ„: przystawki w postaci pierogów oraz dania gÅ‚ównego. Motywem przewodnim konkursu jest ziemniak, ale obowiÄ…zkowo majÄ… być wykorzystane również miód i kiszonki.

- Talenty kulinarne na Suwalszczyźnie sÄ… ogromne. Konkurs jest na bardzo wysokim poziomie. DoÅ›wiadczyliÅ›my prawdziwej uczty dla podniebienia. Poziom rywalizacji byÅ‚ ogromny. Wygrali panowie, ale panie nie ustÄ™powaÅ‚y im kroku - powiedziaÅ‚a radna wojewódzka Anna Naszkiewicz, czÅ‚onkini komisji konkursowej.
Specyfiką regionu jest tradycja dań podawanych m.in. z dziczyzną. Uczniowie mieli także okazję zaprezentować tego rodzaju potrawy w połączeniu z lokalnymi produktami.
– CieszÄ™ siÄ™, że jako samorzÄ…d województwa możemy wspierać takie dziaÅ‚ania, które inspirujÄ… do siÄ™gania po lokalne produkty i kultywowanie podlaskich smaków. Å»yczÄ™ wszystkim uczestnikom sukcesów i wielu niesamowitych doÅ›wiadczeÅ„ – mówiÅ‚ Bogdan Dyjuk, czÅ‚onek zarzÄ…du województwa.
Dyrektor szkoÅ‚y Jolanta NikÅ›cin nie kryÅ‚a dumy z biorÄ…cych udziaÅ‚ w konkursie uczniów.
– CieszÄ™ siÄ™ ogromnie, że uczniowie naszej szkoÅ‚y po raz szósty już wziÄ™li udziaÅ‚ w konkursie „Gotuj z klasÄ…”. W tym roku zaprezentowaÅ‚y siÄ™ trzy zespoÅ‚y, w tym finaliÅ›ci roku ubiegÅ‚ego, którzy teraz zwyciężyli w etapie szkolnym – powiedziaÅ‚a.
Od konkursu „Gotuj z klasÄ…” do profesjonalnej kariery kulinarnej
Filip SÅ‚abiÅ„ski, absolwent ZespoÅ‚u SzkóÅ‚ CKR w SuwaÅ‚kach, to doskonaÅ‚y przykÅ‚ad na to, jak pasja i determinacja mogÄ… otworzyć drzwi do wielkiej kariery kulinarnej. Jako finalista 3. edycji konkursu „Gotuj z klasÄ…” zdobyÅ‚ trzecie miejsce i wraz ze swojÄ… drużynÄ… zostaÅ‚ nagrodzony stażem w renomowanej restauracji Karola Okrasy.
Przez dwa tygodnie miaÅ‚ okazjÄ™ pracować u boku doÅ›wiadczonych szefów kuchni, poznajÄ…c kulisy pracy w profesjonalnej gastronomii.
- To niezwykÅ‚e doÅ›wiadczenie. MogÅ‚em zobaczyć, jak wyglÄ…da codzienna praca w kuchni – od przygotowania skÅ‚adników po wydawanie gotowych daÅ„. NajwiÄ™kszÄ… satysfakcjÄ… jest widok zadowolonych goÅ›ci i ich uÅ›miech– wspomina Filip.
Jak podkreÅ›la, udziaÅ‚ w konkursie wiąże siÄ™ z dużym stresem i wymaga intensywnych przygotowaÅ„, ale daje mÅ‚odym kucharzom niepowtarzalnÄ… szansÄ™ na rozwój. Obecnie Filip SÅ‚abiÅ„ski pracuje w restauracji Hotelu Szyszko w SuwaÅ‚kach, specjalizujÄ…c siÄ™ w potrawach miÄ™snych i rybnych. Nieustannie doskonali swoje umiejÄ™tnoÅ›ci, eksperymentujÄ…c z nowymi smakami i technikami kulinarnymi.
DziÅ› także jako czÅ‚onek komisji konkursowej w towarzystwie dyrektor szkoÅ‚y oraz radnej Anny Naszkiewicz recenzowaÅ‚ potrawy przygotowane przez uczniów i udzielaÅ‚ fachowych wskazówek.

ŹródÅ‚o: UMWP
Fot. ZS CKR Suwałki








