Międzynarodowy Konkurs kulinarny "Sąsiedzi przy stole" jest stałym elementem Suwalskiego Festiwalu Folkloru i Smaku.
W tym roku kucharki i kucharze ze znanych restauracji oraz Kół Gospodyń i Gospodników Wiejskich i Miejskich rywalizowali w przygotowywaniu potraw z gęsiny. To zawierające bardzo mało tłuszczu, prozdrowotne mięso.
Były pierogi, udziec, młoda kapusta gotowana na gęsinie, piersi, tatar z gęsiny podany na grzance.
Pokaz gotowania dał Jakub Kuroń, dla którego udział w suwalskiej imprezie był okazją do brania lekcji, najlepszych rzeczy z kuchni Suwalszczyzny oraz kuchni pogranicza – sąsiednich krajów. On sam zaproponował „gęsinę z azjatyckim sznytem”, czyli sosem sojowym, olejem sezamowym oraz imbirem i czosnkiem.
Uniwersytet Trzeciego Wieku w Suwałkach zorganizował towarzysząca imprezę „Jedno jest niebo dla wszystkich”, pokazującą wielokulturowość Suwalszczyzny. W tym roku poświęcona ona była mniejszości romskiej. Był koncert zespołu Romani, namiot cygański Romano Drom z muzyką tańcem, ubiorami i wróżbami, no i potrawy cygańskie: zupa na gwoździu, zupa na wiśni w rosole, kociołek cygański, udka po cygańsku, pierogi z gęsiną po cygańsku, cygański napój milosci z zaklęciem.
WD
Fot. Miłosz Kozakiewicz










