Wielkanoc to jedna z dwóch okazji w roku, kiedy jedzenie nabiera emocjonalnego charakteru. W ciągu całego roku jajka, wędliny czy ciasta nigdy nie smakują tak, jak na Wielkanoc. Tajemnicą ich wyjątkowego smaku jest tradycja, która obejmuje wyjątkowy sposób przygotowania i podania posiłków oraz świąteczna atmosfera, zgodnie z którą posiłek należy celebrować. To tym bardziej ważne, kiedy przy świątecznym stole zasiadają małe dzieci.
Najmłodsi w oparciu o to, czego doświadczają, budują swoje własne pojęcie tradycji oraz uczą się określonych nawyków żywieniowych, na które w dużej mierze wpływa nie tylko to, co jemy, ale również w jakich warunkach, czyli spożywanie posiłków przy wspólnym stole. Warto przy tym pamiętać, że zanim wielkanocne przysmaki trafią na stół, powinny być przemyślane pod względem żywieniowych potrzeb i możliwości najmłodszych.
Tradycja nakazuje, aby w wielkanocnym koszyczku znalazły się m.in. jajka, mięso, chleb czy masło. To popularne produkty z grup żywności takich jak: produkty białkowe, produkty zbożowe czy tłuszcze. Wszystkie one mają swoje miejsce w kompozycji modelowego talerzyka żywieniowego dziecka w wieku 1-3 lat, który przedstawia udział poszczególnych grup produktów i liczby porcji w jadłospisie dziecka.
Zgodnie z modelowym talerzykiem żywieniowym dla dzieci w wieku 1-3 lata opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka w dziennym menu malucha wspomniane wielkanocne produkty powinny się znaleźć w następujących proporcjach: 4-5 porcji produktów białkowych (mięsa, ryb, jaj, nabiału, warzyw), 5 porcji produktów zbożowych oraz 1-2 porcje tłuszczów. Poza wspomnianymi produktami modelowy talerzyk zawiera również wodę – która zarówno na co dzień, jak i od święta jest dla dziecka najlepszym napojem, 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców dziennie. Ich obecność w świątecznym menu będzie zdrowym i smacznym urozmaiceniem dla typowo wielkanocnych potraw. Jednak nie tylko odpowiednie proporcje mają duże znaczenie w komponowaniu świątecznych posiłków. Ogromną rolę w prawidłowym odżywianiu dziecka, także przy świątecznym stole, ma jakość podawanych produktów m.in. brak konserwantów, słodkich dodatków czy wzmacniaczy smaku.
Zachęcamy do zapoznania się i wypróbowania propozycji najpopularniejszych wielkanocnych potraw opracowanych z myślą o najmłodszych przez edukatorów żywieniowych programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”:
1. Przepis na Pasztet z soczewicy ze śliwką autorstwa Agnieszki Gruszki, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
|
Sposób przygotowania:
|
2. Przepis na Jajka faszerowane pastą z ciecierzycy i awokado autorstwa Aleksandry Ciskowskiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
|
Sposób przygotowania:
|
3. Przepis na Żurek autorstwa Katarzyny Winnickiej, edukatora żywieniowego programu „Zdrowo jemy, Zdrowo rośniemy”
Składniki:
|
Sposób przygotowania:
Wskazówki: Można użyć kiełbasy parzonej, wtedy skracamy czas pieczenia do ok. 20 minut. |
Więcej przepisów Edukatorów Programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” jest dostępnych na stronie: rodzinnegotowanie.zdrowojemy.info.