16.10.2022

Cała prawda o grzybach. Cenne wartości odżywcze, ale to przysmak nie dla każdego

Sezon na grzyby w pełni. Różne kolory, smaki - borowiki, kurki, rydze - to tylko niektóre wśród wielu gatunków grzybów. Ale czy zaletą jedzenia grzybów są tylko walory smakowe, w jakiej formie powinno się je jadać i komu mogą zaszkodzić?

Ewa GloÅ„ska-StrÄ…czek, psychodietytyk, Polsko-AmerykaÅ„skie Kliniki Serca, Grupa American Heart of Poland przedstawia prawdÄ™ na temat tych leÅ›nych specjaÅ‚ów.

Istnieje przekonanie, że grzyby sÄ… smaczne, jednak nie posiadajÄ… żadnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci odżywczych. Jak mówi dietetyk, grzyby majÄ… nie tylko znaczÄ…ce walory smakowo-zapachowe, ale także wyróżniajÄ… siÄ™ wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… wielu skÅ‚adników odżywczych.

- GÅ‚ównÄ… zawartoÅ›ciÄ… grzybów jest woda, stanowi od 70%- 90% masy grzyba. Za to miąższ jest bogaty w wiele cennych wartoÅ›ci odżywczych, szczególnie w biaÅ‚ka, ryboflawiny i niacyny – wyjaÅ›nia Ewa GloÅ„ska-StrÄ…czek.

Białko to ważny składnik naszej codziennej diety.

BiaÅ‚ko jest bardzo ważne, ponieważ każda komórka ludzkiego ciaÅ‚a skÅ‚ada siÄ™ z niego.

- Tworzy nasze wÅ‚osy, paznokcie, koÅ›ci i mięśnie. Odpowiada za wzrost czÅ‚owieka, jest budulcem mięśni organizmu. Odgrywa również ważnÄ… rolÄ™ w regulacji hormonów, wytwarzaniu enzymów i przeciwciaÅ‚, dlatego musi być obecne w naszej diecie. Åšwieże grzyby zawierajÄ… przeciÄ™tnie od 1,5 do 3,6% biaÅ‚ka, natomiast suszone od 10 aż do 40%. I to wÅ‚aÅ›nie suszone posiadajÄ… biaÅ‚ka zbudowane z prawie wszystkich znanych nauce aminokwasów w tym egzogennych, czyli takie, które muszÄ… być dostarczane organizmowi w codziennym pożywieniu. NajwiÄ™ksza zawartość biaÅ‚ka jest w grzybach shiitake, doskonale znanych w kuchni orientalnej. JeÅ›li chodzi o rodzime gatunki to najwiÄ™cej Å‚atwo przyswajalnego biaÅ‚ka majÄ… prawdziwki i pieczarki. Warto zaznaczyć, inne biaÅ‚ko roÅ›linne nie jest tak bogate pod wzglÄ™dem aminokwasów jak to zawarte w grzybach - wyjaÅ›niÅ‚a dietetyk

Grzyby korzystnie wpÅ‚ywajÄ… na ukÅ‚ad nerwowy, zawierajÄ… również cenne skÅ‚adniki mineralne.

 - Grzyby to źródÅ‚o glikogenu i witamin z grupy B, dlatego majÄ… dobroczynny wpÅ‚yw na nasz ukÅ‚ad nerwowy. Niektóre gatunki, m.in. kurki, sÄ… źródÅ‚em prowitaminy A, stÄ…d ich pomaraÅ„czowa barwa. Co ciekawe, wystÄ™puje w nich również witamina D, której nie spotyka siÄ™ w roÅ›linach zielonych. Ponadto grzyby zawierajÄ… gÅ‚ównie potas, który kontroluje ciÅ›nienie krwi, poprawia koncentracjÄ™, fosfor oraz magnez. Ilość magnezu w grzybach jest zbliżona do zawartoÅ›ci tego pierwiastka, który znajduje siÄ™ w Å›wieżych owocach czy warzywach. Spożywanie grzybów to też dobra okazja do wzbogacenia naszego organizmu w wapÅ„ – wyjaÅ›niÅ‚a.

W skÅ‚adzie chemicznym niektórych gatunków grzybów (pieczarek, boczniaków, borowików) wykazano obecność beta – glukanów.

- SÄ… to zwiÄ…zki, które mobilizujÄ… nasz ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy, wpÅ‚ywajÄ… na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, a także wykazujÄ… korzystne dziaÅ‚anie w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych.

Grzyby zawierajÄ… stosunkowo maÅ‚o tÅ‚uszczu i kwasów tÅ‚uszczowych.

- Można bezpiecznie je jadać bÄ™dÄ…c również na diecie odchudzajÄ…cej - sÄ… niskokaloryczne. 100 g Å›wieżych grzybów dostarcza ok. 34 kcal. Mimo tego, że zawierajÄ… sporo różnego typu wÄ™glowodanów, to sÄ… to wÄ™glowodany nieprzyswajalne – to dobra informacja również dla cukrzyków – dodaÅ‚a dietetyk.

Obróbka termiczna grzybów oraz ich Å‚Ä…czenie z innymi produktami jest niezwykle ważne.

- Unikajmy smażenie grzybów, sÄ… nie tylko wyjÄ…tkowo kaloryczne, ponieważ chÅ‚onÄ… tÅ‚uszcz, ale także mogÄ… spowodować problemy żoÅ‚Ä…dkowe, niestrawność i wzdÄ™cia. Najlepszym wyborem bÄ™dÄ… grzyby gotowane, duszone. Warto do nich dodać takie przyprawy, jak majeranek, tymianek, kminek, czy też rozmaryn - wpÅ‚ywajÄ… pozytywnie na trawienie. Nie podawajmy grzybów ze Å›mietanÄ…, alkoholem, tÅ‚ustym miÄ™sem, ponieważ wydÅ‚uża to czas trawienia zjedzonego przez nas posiÅ‚ku. Przy wrażliwym żoÅ‚Ä…dku, nie serwujmy ich z warzywami strÄ…czkowymi i produktami wzdymajÄ…cymi np. cebulÄ… – ostrzega ekspert.

Czy grzyby są ciężkostrawne?

- Grzyby majÄ… w sobie bardzo dużo zwiÄ…zków chitynowych. Ich Å›ciana komórkowa jest z chityny, to wielocukier podobny do celulozy i czÅ‚owiek nie radzi sobie z jego trawieniem. Dlatego zalegajÄ… w żoÅ‚Ä…dku, dajÄ…c przy tym uczucie peÅ‚noÅ›ci, sytoÅ›ci. Warto jednak podkreÅ›lić, że poddanie grzybów obróbce termicznej, np. gotowaniu lub duszeniu sprawia, że nie sÄ… one aż tak bardzo ciężkostrawne, jak powszechnie siÄ™ uważa. Dlatego jedzmy je, ale zachowajmy umiar – wspomniaÅ‚a dietetyk.

Grzyby dla kobiet w ciąży i seniorów?

- Na pewno nie mogÄ… spożywać grzybów osoby na nie uczulone. Powinny również ich unikać osoby z chorobami ukÅ‚adu pokarmowego, np. z zespoÅ‚em jelita drażliwego. Tyczy siÄ™ to również osób starszych, a także kobiet w ciąży i tych, które karmiÄ… piersiÄ…. Nie mogÄ… ich jeść również osoby u których zdiagnozowano choroby wÄ…troby, trzustki, nerek czy woreczka żóÅ‚ciowego. Zalecenia mówiÄ…, że grzyby można podawać dzieciom dopiero od 3 roku życia, a nawet później ze wzglÄ™du na ich delikatny ukÅ‚ad pokarmowy – oznajmia dietetyk American Heart of Poland.

JeÅ›li po zjedzeniu grzybów, źle siÄ™ poczujesz (bóle gÅ‚owy, biegunka, wymioty), udaj siÄ™ do najbliższego punktu medycznego. Zabierz ze sobÄ… resztki potrawy, która zawieraÅ‚a grzyby. Przy zatruciu grzybami nie wolno jeść ani pić.

Fot. Wojciech Drażba

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Zapraszamy na relację na żywo


Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle


Ślepsk Malow Suwałki

29.03.2024
20:30

Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
03.29.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
28.03.2024

mieszkanie

28.03.2024

elewacje

Dodaj nowe og³oszenie