03.12.2017

Browar Północny zaprosi nas lada dzień. Do skosztowania cztery rodzaje suwalskiego piwa [zdjęcia]

W kamienicy przy Noniewicza trwają ostatnie prace. Restauracja zostanie otwarta w najbliższych dniach. W znajdującym się w niej browarze trwa produkcja piwa, którego marki są doskonale znane suwalczanom, i pewnie nie tylko im.

"Wigry", "Kamedulskie", "Jaćwing" i "Północne Mocne" warzone były w Browarze Suwalskim - Browarze Północnym przy ulicy Wigierskiej.  Działający od 1888 roku zakład został zamknięty 10 lat temu.

- Uruchamiając w gmachu dawnego MDKu pierwszy w regionie browar restauracyjny, nawiązujemy do tradycji - mówi Piotr Malinowski. - Wskrzesiliśmy nazwę: Browar Północny i marki piw, jakie ostatnio były w nim produkowane. Smakiem będą się one jednak różnić od tych z przeszłości chociażby ze względu na surowce, wodę czy technologie, jednak będziemy chcieli zachować charakter tych najpopularniejszych piw.

Piwo gotowane jest w dwóch miedzianych kadziach, wyeksponowanych przez dużą szybę na salę restauracyjną. Klienci będą mogli obserwować proces warzenia.

Piwo leżakuje w 10 tysiąclitrowych zbiornikach. I taka też jest zdolność produkcyjna rzemieślniczego, restauracyjnego browaru - 10 tysięcy litrów miesięcznie.  Na razie, nie będzie można kupować napoju na wynos. Nie jest też jeszcze znana jego cena.

 - Na pewno będzie wyższa od pasteryzowanych piw koncernowych dostępnych w sklepach, ale też dostosowana do kieszeni suwalczan - uspokaja Piotr Malinowski. 

Piwo w Browarze Północnym będzie niepasteryzowane, zawsze świeże. Proces produkcji zaplanowany jest na około miesiąca. Samo warzenie trwa kilka godzin, od tygodnia do 10 dni przebiega fermentacja, a leżakowanie 3-4 tygodnie.

- Surowce pochodzą od najlepszych polskich i zagranicznych producentów i dystrybutorów - opowiada Piotr Malinowski.  - Importujemy specjalne słody, chmiele odpowiednio dobrane do stylu piwa posiadają certyfikaty jakości , są sprowadzane z upraw krajowych niemieckich i czeskich, a w niedalekiej przyszości przyjeżdżać będą z dalszych zakątków świata - z Australii, USA, Japonii. Najlepsze labaratoria dostarczają nam drożdży piwowarskich.

W ofercie znajdą się cztery rodzaje piwa:

- "Wigry" - to najpopularniejszy pils, 

 -  "Kamedulskie" -  to klasyczne piwo pszeniczne o jasnosłomkowej barwie i delikatnym goździkowo-bananowym aromacie,

- „Jaćwing” - to ciemne piwo górnej fermentacji o charakterystycznym kawowo - czekoladowym aromacie i delikatnym goryczkowym smaku,

- "Północne Mocne" - to mocno przyprawiane, aromatyczne piwo alk. 7,5% obj.

Dodatkowo, produkowane bedą też piwa sezonowe. Zimą -  miodowe, a latem lżejsze. 

Wojciech Drażba

 

[23.06.2017] Przy Noniewicza, w kamienicy po MDK, powstaje browar restauracyjny. Znów  zamówimy Północne Mocne

udostępnij na fabebook
Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
12.16.2017 Kupno Sprzedaż
EUR 0.13% 4.1787 4.2631
USD 0.30% 3.5408 3.6124
GBP 0.02% 4.7477 4.8437
CHF 0.18% 3.5805 3.6529
16.12.2017

Wynajmę pokój

Dodaj nowe ogoszenie