04.08.2017

W niedzielę w Gołdapi Kartaczewo. Bar Jędruś już wygrał ten festiwal [zdjęcia]

W niedzielne południe, 6 sierpnia w centrum Gołdapi rozpocznie się 19. już edycja Regionalnego Festiwalu Pogranicza Kartaczewo. Słynny gołdapski Bar Jędruś nie miał sobie równych w tej imprezie w 2009 roku.

Prowadzona przez Andrzeja Kwaśniewskiego i jego żonę Barbarę jadłodajnia została „Mistrzem kartaczy” w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne i  gospodarstwa agroturystyczne.

- Byłem pierwszym, który wprowadził potrawę ubogich, za jaką uchodziły kartacze, do oficjalnego menu – wspomina pochodzący z Suwałk Andrzej Kwaśniewski. – W Gołdapi w dawnym barze „Jarosz” można było zjeść tylko pyzy czy kluski z mięsem.

Dzisiaj Gołdap reklamuje się jako światowa stolica kartaczy. W niedzielę duża grupa gości ominie festiwal na Placu Zwycięstwa i skieruje się prosto do Jędrusia przy ulicy Paderewskiego. Pojawią się znajomi ze świata nauki, kultury i sportu. Właściciel baru, młodszy brat niedawno zmarłego reprezentanta Polski w piłce nożnej Zbigniewa Kwaśniewskiego, był trenerem, działaczem i prezesem Rominty Gołdap, a dzisiaj nie może go zabraknąć na meczach Wigier Suwałki i biało-czerwonej drużyny Adama Nawałki.        

- W sezonie letnim w „zwykły” dzień gotujemy prawie 300 sztuk kartaczy – opowiada Andrzej Kwaśniewski. – Teraz trzeba będzie ulepić większą ilość.

Bar przy Paderewskiego słynie też z placków po zbójnicku oraz po węgiersku, placków ziemniaczanych i blinów po litewsku. W piątki „kartoflane” menu wzbogacane jest o kiszkę oraz babkę.

- Z daniami opartymi na ziemniakach śmiało mogą rywalizować potrawy z grzybami – przekonują bywalcy kultowego baru. – Zupa, pierogi czy też wreszcie krokiety ze świeżymi kurkami tutaj smakują najlepiej.

Andrzej Kwaśniewski namiętnie zbiera grzyby, na przykład w sobotę planuje wyprawę po prawdziwki do Puszczy Augustowskiej, ale w pojedynkę nie dałby rady zaopatrzyć jadłodajni. Ma uprawnienia klasyfikatora i skupuje grzyby leśne.

- Uwielbiam też wędkować, ale w sielawy czy węgorze zaopatruję się u rybaków łowiących w mazurskich i suwalskich jeziorach – mówi Andrzej Kwaśniewski. – Samodzielnie za to wędzę ryby czy wędliny. O ich smaku można przekonać  się na miejscu.

WD  

udostępnij na fabebook
09.08.2017, 16:49:37

Bogdan Zabrze/Leverk

Kartacze to mi się śnią po nocach!! Pozdrawiam rodzinkę

Skomentuj:
nick*
komentarz*
 
 
Zapraszamy na relację na żywo


Wigry Suwałki


Promień Mońki

27.04.2024
18:00

Sponsor pogody
Pogoda
Newsletter

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas informacje o nowych wiadomościach w serwisie podaj nam swój e-mail.

Kursy walut
04.27.2024 Kupno Sprzedaż
EUR 0.00% 4.4889 4.5795
USD 0.00% 4.1175 4.2007
GBP 0.00% 5.1508 5.2548
CHF 0.00% 4.5999 4.6929
26.04.2024

ostrzenie pił

Dodaj nowe ogoszenie